søndag 11. oktober 2020

 Oktobertramp 2020


En av dagens tre sibirpiplerker

11. oktober 

Træntrampere i aksjon: TKo, Atle Ivar Olsen, Magnhild Johansen 

Rosiner i pølsa: tundrapiplerkesibirpiplerke (3), hauksanger, gråspett

Vær: Perfekte forhold. Noe regn fra morgenen, men helt vindstille og overskyet fra i 09-tida. 13 grader.

Antall arter: 40

Antall ringmerket: 40 (gråsisik, rødvingetrost, fuglekonge)

Nettlokaliteter: 07:30 - 17:30. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Åkerkanten, Sørheisen.

Opp som en skinnfell i dag tidlig, etter i overkant ivrig feiring av AIOs nye nordlandskryss i natt. Tihuittende gulbrynsanger og overflygende sibirpiplerke allerede under oppslåinga av nett initierte noen begivenhetsrike timer. Samtidig som at ei sibirpip satt på utmerket fotohold ved fotballbanen, hadde gjestetramperne to individer sammen nederst i Trostedalen. Minimum tre sibirpiplerker på øya!! Kort tider etter kom dagens lille rosin flygende over dassene, mens den uttrykte sitt forholdsvis sjeldent uttalte, dog klassiske "dzøpp-dzøpp-dzøpp"; tundrapiplerke! Fuglen forsvant bak dassene der det så ut til at den gikk ned, men under manngard kort tid etter ble "bare" ei sibirpiplerke trampa opp. Cikka kvatteret etter kom imidlertid tundrapiplerka overflygende på nytt, denne gangen over Grønnfjøset i retning Trostedalen. Heller ikke denne gangen ble den gjenfunnet, og siden har ingen sett`n. Stas uanskvett! Med unntak av det som trolig er samme hauksangeren som i går og en gråspett, roet ting seg betraktelig utover dagen, og samtlige nettrunder etter klokka 14 forløp uten fangst.

Oktobertrampen avsluttes mens leken er god. De siste dagene har vært inspirerende, så mot slutten av måneden kommer vi mannsterke tilbake for et siste forsøk på å finne en ornitologisk sukat i trøndersnabben. DA skal det bli fart i sakene!!!

Manngard etter tundrapiplerke...

...damegard etter tundrapiplerke...

Rimelig tristish denne gransangeren, men innslaget av grønt er nok i overkant til at den er ren

Dagens doble; denne gulbrynsangeren er ved Grønnfjøset på åttende dagen...

Brunsisik i Sørhagan

...og dett var dett...



10. oktober 
Årets andre hauksanger på Sylvianeset i dag


Træntrampere i aksjon: 
TKo, Atle Ivar Olsen, Magnhild Johansen 

Rosiner i pølsa: sibirpiplerke, hauksanger, tristis, gråspett, dvergspurv, jernspurv

Vær: Perfekte forhold. Noe regn fra morgenen, men helt vindstille og overskyet fra i 09-tida. 13 grader.

Antall arter: 34 (Husøya) og 26 (Sanna)

Antall ringmerket: 0

Nettlokaliteter: Regn fra mårrån, så intet bruk i bruk. 

Regn og særdeles rolige tilstander på Husøen fra mårråns, så embarkerte like så godt skuta hass Svein Håkon, kasta loss og satte kursen mot Sanna for å freiste trampelykken på jomfruelig mark. Ikke akkurat bombebonansa der heller, men to gråspetter skvaldra om kapp med omkring et snes ringtroster oppe i steinura og en sein jernspurv peip i nypekratta ved kirkegården. En død dvergspurv ble trist nok funnet midt på veien ca 100 meter unna kirkegården. Nesten tragikomisk hvis den har blitt påkjørt av bil på den ikke akkurat tungt trafikkerte øya...

På Husøya bedrev gjestetrampere AIO og MJO desperat søken etter gårdagens to bomber, men på typisk trænsk vis er de som sunket i blautmyra. En tristis, en gråspett og en tikk-spurv ble imidlertid trampa opp under jakten på brunsangeren. Bortsett fra det må ei sibirpiplerke i Sørhavna og årets andre hauksanger på Sylvianeset (hvor ellers) nevnes som dagens høydepunkter. I tillegg til aldeles suveren burgerlønsj på Aloha da...

I morgen skal det ikke regne. DA blir det fart i sakene!!

Årets første gråspetter dukka også opp i dag

Et tyvetalls ringtroster herja steinura på Sanna i dag

Den sjeldne dvergspurven endte sine dager på Sanna.


None shall pass; kortnebbgåsa vokter veien til Kirkhelleren. Nåde den som prøver å komme forbi! 

En noget frustrert gjestetramper MJO har akkurat kommet 3 minutter for seint til hauksanger og 8 timer for seint til blåstjert og brunsanger. FugleGuden kan være nådeløs.  


9. oktober

Brunsanger - Trænas andre, men vakreste!

Træntrampere i aksjon: TKo, AIO (gjestetramper) 

Rosiner i pølsa: brunsanger, blåstjert, dvergspurv, gulbrynsanger, lappspurv, kvartbekkasin

Vær: Perfekte forhold. Noe regn fra morgenen, men helt vindstille og lettskyet fra i 09-tida. 13 grader.

Antall arter: 41

Antall ringmerket: 41 (rødvingetrost, blåmeis, fuglekonge)

Nettlokaliteter: 08:00 - 17:30. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Åkerkanten, Sørheisen.

Og skjerpings ble det, så til de grader og så til gangs! For FugleGuden har dundra på stortromma og har skjenket oss rariteter på høyde med det beste i utlandet i dag; nemlig brunsanger og blåstjert!!! Førstnevnte ble trampa opp under rutinemessig krattlusking i Sørplantinga, tilfeldigvis bare 30 meter unna der dens artsfrende hadde tilhold for nøyaktig tre år og en dag siden. Dagens individ oppførte seg imidlertid helt annerledes, og hoppa godt eksponert omkring i trærne heller enn å kronisk smyge i graset slik arten er kjent for. Med ujevne mellomrom smekka den dessuten til med den karakteristiske lokkelyden, så fullere brunsangerpakke skal det letes lenge etter. Herlig!!! Gjestetramper Atle Ivar ankom med ferja ganske nøyaktig da oppdagelsen fant sted, så for han ble det en frisk start med strabasiøs reinnsel i blautmyra ned mot Sørplantinga for å innkassere et etterlengtet Norges- og Nordlandskryss - etter å ha dippa den forrige med minutter i 2017. Denne gangen sto lykken imidlertid den kjekke bi, så gratulerer til AIO med sitt nordlandskryss nummer 284. 

Men AIO hadde knapt fått pusten tilbake før han atter en gang måtte ta beina gjennom blautmyra fatt, og begi seg ut på dagens andre hesblesende kryssetur. Denne gangen i retning en helt nydelig blåstjert som hoppa rundt i granplantinga mellom Feskgjellan og Kjerkgård`n!! En usannsynlig skulky fugl som kun bevilga et par sekunders kikkertaudiens før den var søkk borte noen minutter eller halvtimer, før den igjen viste seg noen sekunder. Og kronisk vanskelig å fotografere, noe bildematerialet også bærer tydelig preg av. Men den holdt seg  i den samme plantinga resten av ettermiddagen, og slik har det seg at AIO nå har sett 285 fuglearter i Nordland mot 283 i dag tidlig...

Med brunsanger, blåstjert, dvergspurv og gulbrynsanger ender dagen så definitivt opp med å være en av de beste gjennom tidene. Hvem hadde vel trodd det da kaffemaskina kverna mårrånskaffen i dag tidlig! 

I bombebloggende stund pågår artsbestemmingsdiskusjonen omkring en trost som så vidt lot seg fotografere i Sørplantinga samtidig som brunsangeren stjal det grøvste av fokusen. Legg gjerne igjen fasiten i kommentarfeltet, hvis du som leser ruger på den.

I morgen; hva da da?!?

Usedvanlig samarbeidsvillig for slagsen å være, denne brunsangeren. Så trivelig!!

Sedvanlig lite samarbeidsvillig denne blåstjerten. Men så trivelig det også!! 

Tja...

En lykkelig AIO med to nordlandsarter mer enn da han ankom Træna 4 timer tidligere

Dvergspurven (t.h) bedriver luftakrobatikk sammen med storebror sivspurven


ubestemt trost 1

ubestemt trost 2

ubestemt trost 3

ubestemt trost 4

ubestemt trost 5

Dagens dobbel merkes ved Grønnfjøset

Slik ser det ut på Træna på en perfekt dag


8. oktober

Jula kom tidlig til Træna i år!

Træntrampere i aksjon: TKo 

Rosiner i pølsa: rugde, dvergspurv, gulbrynsanger (2), trekryper (2), dompap, løvsanger

Vær: Perfekte forhold. Noe regn og S-vind fra morgenen, men helt vindstille og lettskyet fra i 11-tida. 12 grader.

Antall arter: 38

Antall ringmerket: 41 (rødvingetrost, blåmeis, fuglekonge)

Nettlokaliteter: 07:00 - 18:30. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Åkerkanten, Sørheisen.

I dag kom dompapen, så da er det snart jul! Utover det er det ingen verdens ting som gir Træna en plass i de ornitologiske historiebøkene - ikke i røverhistoriebøkene heller, for den del. Ei rugde ved Kjerkgård`n, en nymerka dvergspurv, et par gulbrynsangere og et solid rush med blåmeiser iblanda et par nye trekrypere er riktignok hyggelige greier det, men f... da, FugleGuden - nå trengs det noe mer her. Så skjerpings!!

I morgen er siste dag med levelige forhold før nordavinden slår inn. Hvis ikke i morgen, når da da??

Direkte ulike er de ikke, sivspurven (bakerst) og dvergspurven

...og det var akkurat da træntramperen opplevde et såkalt vuja de; denne merkelige følelsen av at noe aldri har skjedd før...


7. oktober

Dvergspurvbonansa i dag, med hele 6 individer!

Træntrampere i aksjon: TKo 

Rosiner i pølsa: dvergspurv (3) + (3), gulbrynsanger (2), trekryper, ringdue

Vær: Overskyet, noe regn og vindstille fra morgenen. Lettskyet pnt og frisk bris fra ØSØ til eftan.16 graders kortbuksvær.

Antall arter: 36 (Husøya), 29 (Selvær)

Antall ringmerket: 16 (rødvingetrost, blåmeis, fuglekonge)

Nettlokaliteter: 06:45 - 11:00. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Åkerkanten, Sørheisen.

Amputert dag på grunn av embetsreise til Selvær, men tre dvergspurver på Husøya (to sammen ved gjestegården + en i Sørhagene) og ditto antall på Selvær (tre sammen ved skolen) er en forekomst det ikke skal kimses av. Vi snakker jo nærmest invasjon! Invasjonspreget kan man vel også kalle de siste dagers forekomst av trekryper, da årets tredje kravla rundt i Sørhagene i formiddag. Utover det ser dessverre bomberegnet fra øst ut til å la vente på seg. 

I morgen meldes det vær. DA skal det bli fart i sakene!

quiz; finn de to dvergspurvene

Trekryperbonansaen fortsetter! 
Sanna by soloppgang

En av årets få munker ble ringmerka i dag

Nydelig tarefjære på Selvær - det er noe sånt vi skulle hatt på Husøya - DA skulle det blitt fart i sakene!!!

6. oktober

Årets andre trekryper - mot normalt ingen!

Træntrampere i aksjon: TKo 

Rosiner i pølsa: dvergspurv (2), gulbrynsanger (6), trekryper

Vær: Overskyet, noe regn og vindstille fra morgenen. Skyfri himmel problemfri time og frisk bris fra ØSØ til eftan.14 graders kortbuksvær.

Antall arter: 37

Antall ringmerket: 88 (rødvingetrost, bjørkefink, fuglekonge)

Nettlokaliteter: 06:45 - 18:00. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Åkerkanten, Sørheisen.

Våkna for første gang i tramps minne opp uten lyden av en hylende sørøstkuling utenfor soveromsvinduet og til overmål var den erstatta av dryppende regn. Utrolig hva ei regnskur og litt vindstille gjør med fuglesituasjonen, for i dag har øya kokt!! Nettrundene har vært travle med blant annet 63 rødvingetrost to gulbrynsangere og en trekryper - sistnevnte ved Grønnfjøset. For øvrig har fangsten bestått en anselig mengde fuglekonger, noen bjørkefink, noen sisik, noen blåmeis og to gransangere.

Dessverre har den gode nettfangsten gått på bekostning av krattluskinga, som ganske sikkert kunne resultert i noe eksplosivt hadde vi bare hatt flere trampere her. Fire gulbrynsangere, to dvergspurver, en jernspurv og åsgårdsreia med trost er det eneste det ble tid til å trampe frem mellom nettrundene. Svisken i falukorven lar altså vente på seg...

Været meldes mer ustabilt de kommende dagene og i morgen skal det regne mer. DA skal det bli fart i sakene!

Og slik har det seg at det ikke ble tid til mye tramping i dag...

Dagens doble; gulbrynsanger ved Kjerkgård`n

Tramperedskapen må hviles i ny og ne. Merk kortbuksvær fortsatt!

Træna by solnedgang

5. oktober 

Trænas første varsler. Stordag!!

Træntrampere i aksjon: TKo 

Rosiner i pølsa: varsler, gulbrynsanger, gråsisik ua rostrata

Vær: Skyfri himmel problemfri time, opp til kuling fra SØ og sånn 14 graders kortbuksvær fra mårran. Skyet over utpå ettermiddagen. 

Antall arter: 34

Antall ringmerket: 13 (rødvingetrost, bjørkefink, fuglekonge)

Nettlokaliteter: 07:00 - 17:00. Feskgjellan, Fotballbanen, Sørheisen

Nok en vindfull dag både ute og inne, så kun de minst vindutsatte nettene ble låra da det grydde av dag. Rødvinge, bjørkefink og fuglekonge dominerer fangsten, men en bokfink, en gulbrynsanger og rostratasisiken fra den 24. september har krydra de noget slunkne nettrundene.

Slunkent i felt også, med ett eneste og utrolig etterlengta unntak; Trænas første varsler i moderne tid!! Fuglen patruljerte gjerdestolpene hos Roger på Moen og jakta seg ned mot Åkerkanten, før den på typisk Trænavis var som sunket i jorda for aldri mer å vise seg igjen. Ny artsobsart for kommunen og ny trænart for tilstedeværende tramper åkke som - og oktobertrampen er med det på sett og vis berga.

Vinden skal løye litt i morgen. DA da!?

Slik skal gjerdestolpene se ut; pynta med varslere eller andre sjeldne fugler!!! 

Antallet rødvingetroster er fortsatt kurant

Jakten på sibirbekkasina fortsetter med uforminsket styrke. Alle bekkasiner fotograferes, men ingen mørke vingeundersider så langt...

Dagens dobbel; gulbrynsanger ved Feskgjellan

Litt komfort må tramperen unne seg. Her nytes buskaset ved ungdomshuset i sammenleggbart hittegods fra Trænafestivalen

Trænas mest tallrike finkefugl akkurat NUH; bjørkefink 

Monstersisiken har vært her siden vestastormen den 24. september... 


Dagens umerka sibirpiplerke i fint driv over øen 

4. oktober 

Træntrampere i aksjon: TKo 

Rosiner i pølsa: sibirpiplerke, gulnebblom, dvergspurv (3), gulbrynsanger (2)

Vær: Skyfri himmel problemfri time, opp til liten kuling fra SØ og sånn 16 graders kortbuksvær. Ganske nøyaktig som i går. 

Antall arter: 40

Antall ringmerket: 22 (rødvingetrost, bjørkefink, fuglekonge)

Nettlokaliteter: 06:30 - 18:30. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Trostedalen, Grønnfjøset, Sørheisen, Hælseheimen x 2

Dagen har både vær- og fuglemessig nærmest vært en blåkopi av i går, men heldigvis med noen hederlige unntak. For eksempel er det langt fra dagligdags at en fullvoksen gulnebblom bedriver lavtflyging over Hælseheimen, men det skjedde sjokkerende nok i dag tidlig. Sånt hælse heim!! Mot normalt er også hele tre dvergspurv, to av dem atpåtil i tospann i området mellom Åkerkanten og Sørhagene. Den tredje gikk i garnet ved Fotballbanen. Verdt å nevne er også at den deilige lyden av sibirpiplerke atter en gang fyller luftrommet over Træna. At dagens individ er umerka betyr nok at den har kommet iløpet av natta. Årets andre sibirpip der da! Seks ringduer og et 50-talls fuglekonger er også nytt siden i går, så til tross for det stabile østaværet og den sterke vinden, ankommer det fugl. 

Mer skal det ikke til for å holde trampemoral oppe, så i morgen trosses nok en gang gnagsår og tåfis i jakten på den ultimate raritet. DA skal det bli fart i sakene!!

Med litt godvilje kan man lett se at dette er en gulnebblom i fint driv over Hælseheimen!!

Den første av tre dvergspurver gikk i bruket... 

...mens to andre holdt sammen...

...i denne hagen. Ikke ofte man går med bare tramperedskap i oktober!
Træna by morning 

Steinskvett ved ungdomshuset

Kortnebbgjessene holder koken. Sånn ser den ut i motlys

Dagens dobbel; gulbrynsanger på Sylvianeset

Dvergfalk

3. oktober 

Sjøl om den er liten, er dvergspurv alltid stort!

Træntrampere i aksjon: TKo 

Rosiner i pølsa: dvergspurv (2), gulbrynsanger, kvartbekkasin, dvergfalk, brunsisik, hagesanger

Vær: Skyfri himmel problemfri time, opp til liten kuling fra SØ og sånn 17 graders kortbuksvær. 

Antall arter: 37

Antall ringmerket: 38 (rødvingetrost, bjørkefink, fuglekonge)

Nettlokaliteter: 06:30 - 18:30. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Trostedalen, Grønnfjøset, Sørheisen, Hælseheimen x 2

Fine tendenser med mye trost, en dvergspurv i felt ved Grønnfjøset og en dvergspurv i bruket ved Feskgjellan fra mårrån av, men etter klokka 10 skjedde det fint lite, nitidig tramping til tross. De gamle kjenningene er borte og absolutt ingen tegn til påfyll av ny fugl, kun frafall. Ei kvartbekkasin ved campingåkeren til kvelds friska opp en smule. 

Været skal forbli uforandret varmt, solrikt og vindått i morgen, så DA skal det bli spennende å se om det blir fart i sakene!

Zombie-apocalypse-stemning da røyk fra en skogbrann i Ukraina har tåkelagt store deler av Europa.
 

Brunsisik

En av dagens mange fuglekonger

Zombieapokalypse 2 

3 kommentarer:

  1. Dere hadde en bra dag!! Trosten er en måltrost?

    SvarSlett
  2. Läser med spänning varje dag vad ni har sett
    och väntat på något riktigt tungt. Väldigt kul att se all bilder och läsa vad ni skriver.

    SvarSlett
  3. Takk for kommentarer - hyggelig at dere følger oss :) ja, simon - trosten er kanskje en måltrost. Men den laga en lyd jeg aldri har ført og, og i kombinasjon med snev av rødbrune vingeoversider og tilsynelatende lyse kroppsider ble vi mistenksomme...

    SvarSlett