søndag 6. september 2015

Nybråttstramp type tidlig september 2015

Oppsummering - 1. - 6. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo, BNy
Rosiner i pølsa: Gulbrynsanger, Hauksanger, Tornskate, Skogsnipe, Sandløper, Polarsisik, Møller, Tyrkerdue, Snøspurv, Buskskvett, Dvergfalk, Stokkand
Antall arter: 65
Antall ringmerket: 
Vind og vær: Stabil nordavind gjennom hele oppholdet - tidvist opp i 15 m/s.
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagen (2), Sylvianeset og Ivarhåjen.



Bra med fugl de første dagene, men stabilt vær og vindretning fra nord har gitt lite utskifting. Det er nok i stor grad den samme "poolen" vi har vasset i siden da. Ved hjemreise er 60-70% av alt som ryr  i garnet ferdig merka. Ei tyrkerdue dukka opp i hagen til Arne og Ingeborg like før hjemreise. Rekordtidlig ankomst av gulbrynsanger - ca ei uke før normalt. Ellers verdt å merke seg at hauksanger fanget den 20. august fortsatt er på øya ved hjemreise den 6. 
Træna trampers og Sanna svalers på vei heim.


5. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo, BNy
Rosiner i pølsa: Gulbrynsanger (2), Hauksanger (2), Sandløper, Snøspurv, Buskskvett, Dvergfalk, Stokkand
Antall arter: 43
Antall ringmerket: 18 (rødvinge, stær, heipip)
Vind og vær: 8-9 grader. Regnbyger. Vindstille fra morgen - stiv kuling 15 m/s fra Nord fra middag og utover. Hæsli.
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagen (2), Sylvianeset og Ivarhåjen fra kl 05:40 - 12:00.


Høstfugl / Østfugl numero uno, gulbrynsanger, i Sørplantinga. 
Etter ei natt med rolige og vekslende vinder, ispedd ei og anna regnbygen, var moralen og trua på topp da bruket ble satt opp sånn i 05:30-tida. Svak vind fra nord gjorde observasjonsforholdene upåklagelige, men det var begredelig lite bevegelse i busker og kratt. Høstens første snøspurv trakk rakt over øya, mens gulbrynsangeren fra i går befant seg i nøyaktig samme busk som sist vi så`n. Enda en gulbrynsanger plystra rundt i Sørplantinga, men skogsnipa fra gårdagen var som sunket i blautmyra. Skal den bli tung å ta igjen for de øvrige trampers? Hauksangeren fra 20. august gikk i garnet ved Ungdomshuset (igjen), mens en annen hauksanger hoppa rundt i kvistdungen ved Skøttarbanen. 

Vinden og bygene økte på mot middag, så bruket ble tatt ned og gratis vaffel på Arbeiderpartiets valgstand ble prioritert og konsumert i uanstendige mengder. Gratis er gratis. Håpløst å se noe i de vindfulle hagene, så i all vår desperasjon og nød ble teleskopet funnet frem og vendt ut mot det bårute havet - der var ruskutt å skope utpå. Ti sekunder med skoping tok det før fire sandløpere entret synsfeltet noen sekunder, før de forsvant bak en holme. BNy var opptatt med Ebba da (også), og misset dermed sin potensielt andre nye trænvader med noen få sekunder. Fugleguden er nådeløs, og straffer ukonsentrert tramping hårdt.

Nordavinden har blåst lufta ut av trampemoralen fullstendig, og vi har tatt uanstendig tidlig kveld. Vinden skal løye en smule til i morgen. Da da... 

Vindstille og solglefs i dag tidlig - morgenmad på trappa i Casa del Pinslund.
Iskald nordakuling tvingte fram bilornitologen i BNy. Her i et desperat forsøk på å finne igjen sandløperne TKo spotta minutter tidligere...
Ekstremt sky og skulky, men fikk bilde av den til slutt.
Ebba (Grön) jaga nabokatta opp i tuntreet. Brannvesenet var opptatt med andre ting, så her måtte trampersens trå til med bergingsarbeidet sjøl...

4. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo, BNy, Atle Ivar Olsen, Per Ole Syvertsen
Rosiner i pølsa: Skogsnipe, Gulbrynsanger, Hauksanger, Polarsisik, Kvartbekkasin (AIO)
Antall arter: 46
Antall ringmerket: 66 (heipip, gråsisik, rødvinge)
Vind og vær: 9-10 grader. Regn morgen og ettermiddag. Vindstille. Perfekte obse og fangstforhold. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagen (2), Sylvianeset og Ivarhåjen fra kl 06:20 - 18:00.

Ferdigmerka hauksanger, i skjul for øsregnet
ENDA mindre vind og ENDA mindre fugl enn dagene før, men takket være nye trampekrefter i form av BNy og AIO og POS (på vei til Sanna for passatstormsvale) ble det da en minneverdig dag likevel. AIO og POS fant to kvartbekker nedenfor Skøttarbanen, og en gulbrynsanger nedenfor Dasskapellet - til stor glede for BNye trampere :) BNy og Ebba (Grön) vandret med freidig mot mot Sørplantinga, hvor de skremte livsjiten av ei skogsnipe - en blytung trænart som han så langt er alene om her ute, den tytjen. Hauksanger med ring satt og hata i regnet utpå Sylvianeset. 

Nettene klappa kl 18 på grunn av for mye regn, og kvelden avsluttes med matorgie hos Magnus som har fesk på menyen. Herrrrlig!

Ebba (Grön) - træntrampens første (og siste) fuglehund i tjeneste. Mer ivrig enn flink - akkurat som eieren...

3. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: Gulbrynsanger, Hauksanger (2), Polarsisik, Svarthvit fluesnapper, Buskskvett, Jernspurv
Antall arter: 37
Antall ringmerket: 46 (Gråsisik, rødvinge, heipip)
Vind og vær: Skyfri himmel, problemfri time. 9-14 grader. 3-5 m/s NNØ. Helt stille til kvelds.
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagen (2), Sylvianeset og Ivarhåjen fra kl 05:20 - 19:15

Tidlig på`n denne gulbrynsangeren!!!
Adskillig mindre vind og adskillig mindre fugl enn i går. Antallet phyllos kan telles på en hånd, og det inkluderer da dagens gedigne overraskelse - en særs tidlig gulbrynsanger i Sørhagene! Ei drøy uke tidligere enn Trænas gamle "tidligrekord", og Norges første i år. Storstas! En svarthvit fluesnapper i Bombehagen og 2-3 jernspurv eneste nykommere i tillegg til gulbrynsangeren. En hauksanger nederst i Trostedalen og en ved Åkerkantnettet med korte mellomrom tyder på to individer.

Kjærkomment væromslag meldes i morgen. Rutinert BNy kjører i natt, sammen med Ebba (Grôn). Med en skikkelig fuglehund på øya blir det nok fart i sakene!

svhvflsn i Bombehagen
Træna er åpenbart sjølforsynt på gråsisik - denne ungen har nettopp forlatt reiret! DET forklarer den tilsynelatende endeløse tilgangen på umerka gråsisik i nettene. 
Mor sjøl mater ungen.
Klassisk hauksangerobservasjon...

2. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: Tornskate, Hauksanger (2), Polarsisik, Rødstjert, Blåstrupe
Antall arter: 31
Antall ringmerket: 45 (gråsisik, rødvinge, heipip)
Vind og vær: Skyfri himmel, problemfri time. 9-14 grader. 8-12 m/s Nordavind.  
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagen (2), Sylvianeset og Ivarhåjen fra kl 05:20 - 20:00


Tornskata holder koken i Trostedalen

For en gangs skyld ser teorien om været ut til å holde stikk; nordavind og skyfritt skal være ganske så glimrende trekkvær for fugler på vei til Syden, og jodda - her er vitterlig betraktelig mindre fugl i dag enn i går. Knapt phylloscopus på øya. Også færre piplerker og erler, og alle bjørkefinkene har dratt. Tornskata holder dog koken i Trostedalen. Skal nok ete seg fin og feit før den trekker videre sørover...

Noe nytt har da likevel dukket opp. Verken rødstjerten ved Skøttarbanen, de to blåstrupene på Ivarhåjen eller de tre gjerdesmettene ved Reservoaret ble sett her i går. Dessuten gikk en umerka hauksanger i garnet i Bombehagen, i tillegg til at fuglen merka den 20. august ble kontrollert ved Ungdomshuset. Snedig at slike langtrekkere oppholder seg SÅ lenge på øya...

En liten flokk på 4 polarsisik ved Helseheimen hælse heim. 

Har forøvrig hevet ambisjonsnivået for morgendagen betraktelig, og ute i felten står nå to ghettoblasters og spiller nattesøvnen av lokalbefolkninga. Skulle det trekke en rubinstrupe, sibirspurv, tartarsanger, åkersanger eller østsanger over øya i natt, vil den høre makan til seg sjøl nedenfor seg. Kommer den ned DA blir det fart i sakene!!


Havørn ved Reservoaret
Fire polarsisik ve Helseheimen hælse heim 
Nymerka hauksanger i Bombehagen...
...og kontroll av individet fra den 20. august. Gammel kjenning, der da.
Blåstrupe. Trænstavene til høyre.
Artig med skjærpiplerke i garnet!
Træna har fått seg ny turistinformasjon. Gul. 
Rødstjert ved Skøttarbanen

1. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: Tornskate, Hauksanger (2), Møller, Tornsanger, Tårnfalk, Gulerle, Storspove, Fiskemåke
Antall arter: 39
Antall ringmerket: 64 (heipip, rødvinge, gråsisik topp 3)
Vind og vær: Dette var dagen da det klarnet opp etter et 4-5 dager langt drittvær. 10-11 grader. Regn i natt, klarnet opp utover dagen. Frisk 7-10 m/s N-NØ. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagen (2) og Ivarhåjen fra kl 05:20 - 19:30. 

Årets første Tornskate
For første gang siden træntrampens spede begynnelse trampes her den første dagen i september, og debuten har slett ikke vært av de verste! Begynte friskt med en hauksanger fanget i Bombehagen (mager trøst, da halve Trøndelag i samme øyeblikk beskua ei svartglente i hånd på Verdal`n...). Som om årets fjerde hauksanger ikkevar nok dukket et umerka individ av samme slagsen opp i en ripsbusk like ved Havkeramikken. Her holdt den seg forøvrig hele dagen, uten å være spesielt fotogen av den grunn. Notorisk skulky!

Årets 4. hauksanger
Årets første tornskate ble oppdaga i felt ved Skytterbanen, og gikk i garnet litt utpå ettermiddagen. Bortsett fra en møller ved Ungdomsshuset, en jaktende tårnfalk rundt Dassene, en fanga tornsanger og en ung fiskemåke, er det lite å hælse heim om. Det er adskillig mindre phylloscopus og sisik nå enn for ei uke siden, men merkbart mer heipiplerke og linerle (ca 50!). Værmeldinga for de kommende dagene er stabilt finvær med sterk vind fra NØ. Skal bli spennende å se om det DA blir fart i sakene...

Tornsanger fanget ved Ungdomsshuset - ingen vanlig høstart i Træna!
Jaktende tårnfalk
Feltobsa, hodeløs tornskate

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar