torsdag 24. september 2015

Træntrampen 2015

Oppsummering 14. - 24. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo, RRi, TSø, ASø, VKS, BNy, TRØ
Rosiner i pølsa: starrsanger, lerkefalk, dvergspurv, tartarpiplerke, vendehals, trekryper, sibirpiplerke, sibirgransanger, gulbrynsanger, bøksanger, hauksanger,  gulnebblom, svartmeis, pilfink, polarsnipe 
Antall arter: 102 (træntramprekord!!! Se totallista her )
Antall ringmerket: 349
Vind og vær: ØSØ mesteparten av oppholdet, med unntak av tre dager med VNV hvor regn og vind opp i sterk kuling gjorde tilværelsens uutholdelige letthet uutholdelig. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (2) og Ivarhåjen (2). 

Træntrampen 2015 huskes som den første hvor et tresifra antall arter ble registrert, og hvor de lokale sjeldenhetene sto i kø - med blant annet dvergspurv, vendehals, trekryper, lerkefalk, polarsnipe, svartmeis, pilfink og gulnebblom blant de lokale høydepunktene. Starrsanger den definitive høydare i global kontekst - sjøl om VKS fikk velfortjent kjeft for ikke å finne noe som var ny trænart når han nå først skulle finne en bombe av VP-dimensjon på øya.. Sånn har det blitt pr 2015. Træntrampen 2016 - DA skal det bli fart i sakene!!

Svisken i pølsa; STARRSANGER!!!

24. september

Træntrampere i aksjon: TKo, TSø, ASø, VKS, BNy, TRØ
Rosiner i pølsa: sibirpiplerke, sibirgransanger, gulbrynsanger, bøksanger, brusføggel, rødstjert
Antall arter: 56
Antall ringmerket: 37
Vind og vær: Overskyet, med 6-7 m/s SSØ. Enkelte regnbyger. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (1) og Ivarhåjen (2). Fra 06:30 - 17:00. 

Sibirpiplerke i fint driv mot Parlings.
Dagen som var ment å være træntrampens siste ble ikke det, da det viser seg at det er teknisk feil på ferja og at de kommende avgangene er innstilt på ubestemt tid. Det ryktes at feilen er kaffetrakteren på brua, men dette er høyst ubekreftede sådanne. Uanskvett - vi er ferjefast på Træna, og det i en tid der fugler forlater øya i større grad enn de kommer. Merkbart mindre fjær i dag enn tidligere, og for å fattes i korthet; en strøken sibirgransanger laga kyllinglyd ved Ungdomshuset. Klassisk lyd og utseende. Hør lydopptak, tatt med iphone, her: 


Bøksangeren med ring holder stand ute på Sylvianeset, og var til tider veldig vokal. Hør lydopptak her;


Både sibirpiplerke og trepiplerke befinner seg på øya, men takket være moderne fototeknologi har det latt seg gjøre å finne ut av overflygende fugler. Denna tekknollogi`n. Se foto av sibirpiplerke i fint driv retning Parlings øverst i innlegget.

Nå venter Magnus på gjestegården med mat i absurde mengder...

Dagens dobbel-vingebånd; gulbryn ved Ungdomshuset
5 nådeløse / fortapte menn


23. september

Træntrampere i aksjon: TKo, TSø, ASø, VKS, BNy, TRØ
Rosiner i pølsa: dvergspurv, lerkefalk, gulbrynsanger, gulnebblom, islom, bøksanger, jordugle, svartmeis, polarsisik hornemanni, brusføggel
Antall arter: 63 (53 Husøy) / (47 Selvær)
Antall ringmerket:  57
Vind og vær: Perfekt! Overskyet, med et ørlite drag fra SSØ. Enkelte regnbyger. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (1) og Ivarhåjen (2). Fra 06:15 - 18:00.

Dagens høydare; Trænas første ringmerka dvergspurv! 
De rare fuglers dag er vel overstått. Opptil flere uventa obser, i tillegg til mange arter og mye fugl! Bruket oppe til vanlig tid, og allerede på andre runde kunne ASø og TSø komme med store nyheter; trampens sårt savnede sylvias var endelig et faktum, med munk og hagesanger i garna. Bættere på tide! Et annet av dagens ubestridte høydepunkter dukka opp ved Fiskehjellene om morgenen, da en ung lerkefalk herja med de rundt 1000 trostene som ble logga på øya i dag. Ny art for øya hælse heim! Like etter hang en lenge etterlengtet merkeart for Træna i bruket i Sørhagen - en nyyyydelig dvergspurv. Første merka dvergslurpen i Trænas historie. En tikkende buskspurv skvatt også ned Trostedalen i dag, men det er ukjent om det er samme fuglen. 

ASø og TRØ holdt fortet på Husøya, mens resten seila ut til Selvær med 11-båten. TKo fulgte naturens lover på handikapdassen på hurtigbåten mens resten obsa en sjeldenhet av dimensjoner fra hurtigbåten; gulnebblom!! Selvær var rimelig stille på fronten, men en polarsisik type hornemanni, 4 gulbryn og noe sjøfugl gjorde det turen verdt. Lite rystet Husøya siste halvdel av dagen.

I skrivende stund brygger det til håndgemeng på Pinslundhuset. Diskusjonen omkring navngivinga av det offisielle brushane vs det mye brukte brusfugl er i ferd med å utarte seg. Mange mener at hane og høne bør være unikt for hønsefuglene, mens visse kommer med mer eller mindre ubegrunnede beskyldninger om at alle som sier "brusføggel" er homo. Om ikke lenge må dette spørsmålet avklares en gang for alle. DA skal det bli fart i sakene!!      

Gåsemayhem på vei til Innherred; kortnebbgås
Dagens dobbel-vingebånd; en av 4 gulbryn på Selvær.
Skikkelig fin og feit polarsisik aka Polaren Pär på Selvær. Grønlandsk opprinnelse. 
BNy og VKS skåder Selvær
Lite råttistokk på Selvær - gras for holde. Mye flaggspett i øyriket!


To jordugler på Husøya.
Kaffeskvett på nybutikken på Selvær
Selvær sløvers

Dvergslurp, ASø, TSø og VKS. TSø i midten.
F...n oss på tide; hagesanger!
F..n oss på tide; munk!
Sliten brusføggel på Åker`n. Eller brushane? Hva om det er høne? Og er dette en hønsefugl??
...der satt to underlige gråsprengte to, ytters på den nøgne Ø.


22. september

Træntrampere i aksjon: TKo, TSø, ASø, VKS, BNy
Rosiner i pølsa: Sibirpiplerke, Trekryper, gulbrynsanger, hauksanger, kvartbekkasin, bøksanger, svartmeis
Antall arter: 53
Antall ringmerket:  55 (rødvinge, bjørkefink, sivspurv) 
Vind og vær: Skyfri himmel problemfri time. I praksis vindstille hele dagen, men et ørlite drag fra SØ. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (1) og Ivarhåjen (2). Fra 06:00 - 18:45.


PC-driten kræsja like før endt blogging, og alt må gjøres på nytt. Så sterkt redusert innlegg i dag. Mye fugl - blant annet mer enn et halvt tusen trost. Sjittøft! VKS trampa fram ny art for samtlige av oss da han fant en trekryper utpå Sylvianeset - sjittøft det og!! Ellers ikke all verden å hælse heim om, bortsett fra ei sibirpiplerke, en bøksanger, en hauksanger og tre kvartbekkasin. 

TRØ trør trampen for første gang i år i morgen. DA skal det bli fart i sakene!!

Dagens høydare; trekryperen
trekryperkunst
finn kvartbekkasina!
Dagens dobbel-vingebånd; gulbrynsanger
Nyvåkna BNy etter høneblund i Volvo`n. Ville du kjøpt bruktbil av denne mannen??
Taksvale - ny art for mange trampers
TSø på Ringmobilen
Dagens doku; hauksanger. Foto: ASø
VKR i solnedgang. Foto: Asø
BNy og kjøteren (kjøteren til høyre). Foto: ASø

21. september

Træntrampere i aksjon: TKo, TSø, ASø, VKS, BNy
Rosiner i pølsa: Vendehals, gulbrynsanger, hauksanger, vannrikse, jordugle, svartmeis
Antall arter: 57 (55 Husøy), (34 Sanna)
Antall ringmerket:  69 (rødvinge, bjørkefink, sivspurv - 17 arter!!!)
Vind og vær: Skyfri himmel problemfri time. I praksis vindstille hele dagen, men et ørlite drag fra Ø. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (1) og Ivarhåjen (2). Fra 06:00 - 18:45.


Mye nyankommet fugl i dag - flere jernspurver inkludert!

Da TSø bråvåkna kl 04:00 i dag tidlig og så ut på været, fikk han ikke sove igjen - spenninga var rett og slett for stor da han så potensialet! For mer perfekte forhold enn i dag kan det ikke bli. Morgentåka / bomberøyken lå bakkelangs da bruket ble satt en liten time før soloppgang, og det peip i rastende trekkfugl over alt. I all vår crazyness splitta vi oss. VKS og TKo tok morgenbåten til Sanna, mens resten av hurven trampa Husøya. ASø og BNy avløste på Sanna kl 12, og totalt ble det logga blant annet 5 gulbrynsanger, ei trepiplerke, 3 svartmeis, 2 rødstjert og 25 fuglekonge på Sanna. BNy og ASø var turister og tok turen opp til Radarstasjonen. Var ingen alpeseilere å se der heller...

På Husøya melder TSø om at nettfangsten har vært fantastisk. 67 individer fordelt på hele 17 arter er ekstremt, og innslaget av nyankommet fugl er absolutt merkbart. Hundrevis med trost og et gledelig påfyll av småtroster som jernspurv, rødstrupe og rødstjert. Dagens store overraskelse var dog å finne i buskene, da supertramper VKS trampa opp en vendehals ved Kirkegården! Panisk utrykning fra de øvrige tilstedetrampende var nytteløst - fuglen var og forble som trampa i myra. Fuglen ble muligens flusha fra samme busk senere på kvelden, men for kryptisk til å claimes. Ei vannrikse i Sørplantinga og ei jordugle ved Fotballbanekrattet må også nevnes som kuriosas fra en godt over gjennomsnittet begivenhetsrik dag. Svisken i rosinen mangler dog, men med videre gode værmeldinger er utsiktene strålende. I morgen... DA!!!...

Jordugle - ny trampart for flere trampers! Foto: ASø
Måkedødaren. Foto: ASø.
Svartmeisinflux. Foto: ASø
Enkeltbekkasin er gladfangst! Foto: ASø
Den første rødstjert i trampen dukka opp på Husøya i dag. Foto: TSø
VKS tramper Sanna.
Dverghodemåke
Mye flaggspett - både på Sanna og Husøya...
...og bra med fuglekonge på begge øyer...
...og bra med gulbrynsanger på begge øyer...
Kaffeskvett på Sanna - trifsel!
KOWA TSN-1 og VKS på hurtigbåten. 
Stille luft = morgendogg / bomberøyk. Foto: ASø
Husøya sett fra Sanna. Foto: ASø
BNyebassen og Ebbassen. Foto: ASø
Sanna. Foto: ASø
Spøkels i Jordas indre - på vei opp til radarstasjonen. Foto: ASø 

20. september

Træntrampere i aksjon: TKo, RRi, TSø, ASø, VKS, BNy
Rosiner i pølsa: Starrsanger, tartarpiplerke, gulbrynsanger (6), storjo, pilfink, trepiplerke, hettemåke, ringtrost
Antall arter: 53
Antall ringmerket: 10 
Vind og vær: NV frisk bris og pessregn fra morgenen, men vind- og bygeaktivitet avtok mot kvelden. Suverene forhold til kvelds. Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (1) og Ivarhåjen (2). Fra 14:00 - 19:00.


Dagens høydare; tartarpiplerke! Foto: Asø. 

På en skala fra en til en million var det enighet om at motivasjonen til å gå utendørs lå på ca 1 da vi kikka ut på været i dag tidlig. Det bøtta ned vannrett, og vi bevilga oss sjøl plenty med tid til flegg og esk og kaffe og sjitprat før vi trakk i oljehyret og labba ut i blauta sånn i 9-tida. Det tok ikke lange tida før BNy trampa opp ei tartarpiplerke ved Moen. Fuglen var særdeles medgjørlig for slagsen å være, så alle trampers fikk sett fuglen knallgodt -  både på bakken og i flukt. For RRi var det til overmål lifer! Lite nytt å hælse heim om bortsett fra det. Starrsangeren holder stand, og har vist nye høyder i skulkyhet. Fløy UNDER nettet, og snek seg unna 4 omringende trampers lett som bare det... Ellers ble mye av ettermiddagen brukt til å forfølge ei lite samarbeidsvillig trebirpiplerke. Fløy mot Parlings hver gang den ble flusha, men viste seg til slutt å være ei trepiplerke! Brukant i nettene etter at de ble rigga utpå ettermiddagen, med blant annet 2 gulbrynsangers. Nybruket i Trostedalen er forøvrig en vinner! RRi dro heim i dag, og det er tradisjonelt bra med bomber i øyriket dagen før eller etter at han sitter på hurtigbåten... I morgen altså...DA!

Starrsanger i flukt. Foto: ASø.
Trampens første trepip! Foto: ASø
Yellow-browed Warbler og Mono-browed Verdaling. 

Legendariske KOWA TSN-1 (med VKS i bakgrunnen) i regnskura. 
ASø skåder hav fra sørenden.

19. september

Træntrampere i aksjon: TKo, RRi, TSø, ASø, VKS, BNy
Rosiner i pølsa: Gulbrynsanger (5), pilfink, havhest, havsule, vandrefalk, snøspurv
Antall arter: 46
Antall ringmerket: 0
Vind og vær: Drittvær! NV opp i 22 m/s og regnbyger hele dagen. Nettlokaliteter: Ingen nett åpnet.

Sjøfuglobsing dro inn et antall havhester og krykkjer. 
I går var det stille før stormen. Heslig NV og regn har gjort trampeforholdene tilnærma lik umulige i dag, og de store høydepunktene har uteblitt. ASø dro inn dagens største overraskelse - en pilfink på foringsplassene rundt Mørek. Fire havhester sett på sjøen fra sørenden, og imponerende 5 gulbrynsangere sett til tross for været. Vandrefalk ny art for trampen. Ingen tegn til starrsangeren fra i går, men den trykker sikkert om mulig enda mer iherdig i dette været. Sjitdag - terningkast 2. 

Regntungt og vindfullt over Træna i dag. Foto: ASø

18. september

Træntrampere i aksjon: TKo, RRi, TSø, ASø, VKS, BNy
Rosiner i pølsa: Starrsanger, sibirpiplerke (2), Gulbrynsanger (14), hauksanger, islom, svartmeis, polarsnipe, hettemåke, lappspurv
Antall arter: 69 (57 Husøya - 45 Selvær)
Antall ringmerket: 21 
Vind og vær: Velsigna vindstille HELE dagen! Overskyet - enkelte regnbyger. Helt perfekte trampeforhold!  
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (1) og Ivarhåjen (2). Fra 06:20 - 13:30 og 17:30 - 19:30.

Svisken i pølsa; STARRSANGER!!!
Hjadda!! Gårsdagens spådommer om vær og gudebenådelser holdt stikk, og i dag har både Træna og Trampers plotta toppformen. En pipende gulbrynsanger i hagen allerede under frokosten satte standarden, og generelt mye mer fugl på øya enn tidligere. Begrepet "rosiner i pølsa" er ikke dekkende i dag - vi snakker "svisker"! Klokka var 09:40 da VKS på mirakuløst vis spotta en STARRSANGER skulkende i en busk i Åkerkanten. Resten av trampersens kom full av melkesyre og hesblesende til, og til tross for at fuglen holdt seg innafor samme kvadratmeter`n, tok det over en halvtime før samtlige hadde sett fuglen! Noe så inst inni gamprassen skulky skal det letes lenge etter! Fikk dokumentert skapningen i felt før vi rigga et bruk og jagde den i garnet. Snedig nok sprang fuglen i nettet - den fløy ikke! Trænas andre starrsanger der da... Rakk knapt å roe nervene før ASø plukka ei sibirpiplerke ut fra Ivarhåjen. Søkki, for en formiddag! Småkuriositeter som 15 gulbrynsangere, 1 hauksanger ved museet, årets første lappspurv og svartmeiser som i går, kommer i bakleksa!

Full av pågangsmot klappa vi garna og tok båten til Selvær kl 14:20. Makan til antiklimaks! Så godt som ingenting å se i krattluskinga, men en rødstjert og en rødstrupe kan nevnes. TSø sykla Selvær rundt med nypsykkelen og teleskopet, og etter hvert ble det skopa inn en anselig mengde gode trænarter i form av islom, polarsnipe og gravand. Freskt! 

Satte bruket igjen ved ankomst Husøya, men med unntak av en svarthvitfluesnapper er det lite nevnbart fra kveldsrunden. En legendarisk dag feires med fårikål og en anselig mengde heimbrygga trampøl. Det skal stri galdring til, men fuglen vi tramper opp i morgen skal etter statuttene være sjeldnere enn dagens. DA skal det bli fart i sakene!!!!


Starrsangerdokumentasjonen i boks - hvite tupper på stjerten. Skulky som få!
Fornøyd ASø med sibirpiplerke!
BNy kombinerer sine tre favorittgesjefter; fugl, kaffe og mobil!
Sibirpiplerka ble sett igjen flere ganger i løpet av dagen.
Islom på Selvær!
Træna Trampers TSø tramper på batterisykkel. Fantastisk effektivt tramperedskap!

Lykkelige trampers med starrsanger. Foto: ASø
Hettemåke - ny trænart for opptil flere trampers! Foto: ASø
Omringet denne busken over 30 minutter før alle fikk sett starrsangeren...
...og da alle hadde sett den ble det rigga bruk for innfanging...
Træna trampers
ASø fikk æren av å sette ring på svisken...

VKS - den stolte finner av skulkismens ypperstefugl
BNy fant mye fin fugl på Selvær - polarsnipe og islom blant annet.
Eye of the tiger...

17. september

Træntrampere i aksjon: TKo, RRi, TSø, ASø
Rosiner i pølsa: Gulbrynsanger (8), svartmeis, kvartbekkasin, grå fluesnapper, storspove, krikkand, hønsehauk, polarsisik, brunsisik, 
Antall arter: 48
Antall ringmerket: 23 (gråsisik, rødvinge, bjørkfink)
Vind og vær: Skyfri himmel problemfri time fra morgenen. Sterk SØ hele dagen. Tilskying og regn fra kl 17. Fantastiske 17 grader og kortbuksevær. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (1) og Ivarhåjen (2). Fra 06:00 - 17:00.


Første svartmeisen på Træna siden 2002. Totalt tre individer fordelt på Sørhagene og Sørplantinga. 

Oppvåkning til samme tralten som tidligere - sterk SØ og skyfritt. MEN; takket være ihuga tramping og flere trampere har dagen bydd på glade øyeblikk. Dagens trænske kuriositet er 3 svartmeiser (1 rm) - første obs på øya siden 2002! Minst 8 gulbrynsangere svermer rundt på øya, hvorav 4 i Sørplantinga. ASø og TSø ankom med formiddagsferja, og brukte null tid på å trampe opp høstens første kvartbekkasin i Trostedalen. Flere synlige tegn på nedfall av fugl siste natt er for øvrig flere fuglekonger, mer gransanger og trost enn tidligere, 3 bokfink og bra med sivspurv. Væromslag i 17-tida da skyer kom veltende fra øst og bragte gudebenåda regnskurer med seg. Nettene klappa tidlig, og i skrivende stund forbereder vi oss på dagen derpå væromslaget med fulltallig tramperskorps. DA skal det bli fart i sakene!!

Gulbrynsanger i den nye 18-metringen i Trostedalen - suveren start på suverent nett. Foto: TSø
ASø på kvartbekksøk. 
Gulbryn bak Barnehagen.
Utrykning - kvartbekken skal årskrysses...
...og her går`n, kvartbekkasina
...og her...
Et 10-talls fuglekonger i dag, mot null i går. Vi snakker nedfall!

Ikke alle er glad i trampers. Noen har lagt ut feller for oss...

16. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo, RRi
Rosiner i pølsa: Gulbrynsanger, Hauksanger, Polarsisik, Ringdue, Flaggspett, Grågås
Antall arter: 40
Antall ringmerket: 33 (rødvingetrost, gråsisik, bjørkefink)
Vind og vær: Overskyet og ei regnskur om morgenen - skyfri himmel problemfri time fra kl 12. Sterk SØ om morgenen - gudebenåda vindstille fra kl 14. Fantastiske 17 grader og kortbuksevær. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagene (1) og Ivarhåjen (2). Fra 06:00 - 19:00.


Hauksanger ved Fiskehjellene - årets fjerde merking (med mindre vi har kommet fullstendig ut av telling)

Våkna opp til deilig skydekke og regn i dag tidlig, og med ubetinga tro på at NÅ skal det jaggu meg bli andre boller. Men neida. Samme rolige tralten i dag også. Noen lyspunkter må likevel nevnes. En ny hauksanger hang ved Fiskehjellene, og er eneste fugl fanga i det nettet i dag. En solid flokk på rundt 30 bjørkefink og et 50-talls heipip har ankommet i løpet av natta. Dessuten trakk noen snøspurv tradisjonen tro over i løpet av dagen. RRi ankom med formiddagsferja, og ble beæret med å plukke en splitter ny gulbrynsanger ut av reservoarnettet. Finfin start for RRi! En flokk grågås og heilo trakk over til kvelds, og ei enslig ringdue rasta ved Grønnfjøset. I det mørket siger på er det total vindstille, og i morgen ankommer resten av trampersen. Yr melder rufsevær til i morgen kveld. DA skal det f... oss bli fart i sakene!

Hele øya kan defineres som sådant i dag. Forhåpentligvis forbigående...
Gudebenåda vindstilla til kvelds. Endelig!
Grågjess i fint driv på vei til Sydn
Glad trænaart - ringdue!
En av dagens nykommere - flaggspett i Sørhagene!
RRi ankommer - fullastet med stæsj og fårikål.
Fornøyd gulbrynsanger med RRi. RRi til høyre.

15. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: Gulbrynsanger (2), Polarsisik, Tyrkerdue, Brushane, Ringtrost, Svarthvit fluesnapper, Tårnfalk
Antall arter: 39
Antall ringmerket: 18 (gråspurv, gråsisik, rødvingetrost)
Vind og vær: Nøyaktig som i går. Skyfri himmel problemfri time. Sterk blest fra ØSØ mellom 4 - 12 m/s. Fantastiske 19 grader og kortbuksevær. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagen (1), Sylvianeset og Ivarhåjen. Fra 05:30 - 19:00.

Det skal heftig shit til for at gulbrynsanger ikke er dagens høydepunkt!

Lite nytt siden i går, og dagen har forløpt ganske så rolig. Sol og vind i garna gjør fangsten dårlig. En polarsisik (kontroll) og en gulbrynsanger høydepunkter fra nettene.

Det er heller ikke all verden å hælse heim om fra busker og kratt. Den ubestemte fra Frisørhagen i går har ikke latt seg trampe opp att - til tross for tre besøk i formiddag. Gulbrynsangeren i hagan hass Magnus er fortsatt på plass, og har laga herlig mye leven. Hør lydopptak her:

En snartur til Sørplantinga dro inn ringtrost, noen syngende gransangere og en syngende fuglekonge - reine vårstemninga der ute i skauen! I tillegg snappa en svhvflsn rundt ved Helseheimen. På vaderfronten er en overflygende flokk på 23 heilo og 5 rastende brushane eksepsjonelt i trænsk sammenheng. 

I morgen planter RRi sine skummamelkfarga raseben på trænsk jord for første gang på 24 måneder. DA...


Tyrkerdua er meningsløst stasjonær i hagan til Arne og Ingeborg
Dagens doku; gulbrynsanger i hagan hass Magnus - knapt bedre enn i går
Ung hann type ringtrost i Sørplantinga
Kembo vaderflokk i trænsk sammenheng - 23 heilo. Hvite armhuler på hele hurven. 
Kontroll av Polaren Pär - merket 3. september. Gikk i garnet både på Sylvianeset og Ungdomshuset.
Fem brushane rastet på Søråkeren i ettermiddag

14. september 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: Gulbrynsanger (3), Tårnseiler, Taksvale, Polarsisik (2), Tyrkerdue, Tårnfalk, Spurvehauk
Antall arter: 39
Antall ringmerket: 26 (grønnfink, gråsisik, rødvinge)
Vind og vær: Skyfri himmel problemfri time. Sterk blest fra SØ mellom 7 - 14 m/s. Fantastiske 19 grader og kortbuksevær. 
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sørhagen (1), Sylvianeset og Ivarhåjen. Fra 12:30 - 19:30.

Luftakrobatenes dag på Træna i dag, med både tårnseiler og taksvale i lufta. 
Så var den endelig i gang - el Grandiosos Supertrampos 2015os! Ankom med formiddagsferja, satte bruket og iverksatte trampinga umiddelbart (etter først å ha satt det nybrygga Trampølet på kjøling, sjølsagt). Sol og vind gjorde krattluskinga vanskelig, og det eneste de første timene leverte i rikt monn var sekundmeter SØ og grader celsius. Absurd vær for å være i midten av september! Nettene fanga miserabelt og nesten ikke en fugl var å se eller høre noe sted, før vinden spakna litt utpå ettermiddagen. Da peip det i den første gulbrynsangeren i hagan hass Magnus - et pip som umiddelbart ble besvart av en artsfrende på Ivarhåjen. Med nok et gulbryna individ i Sørhagene til kvelds havnet dagstotalen på denne fjærkledde juvel fra Taigaen på respektable 3. En annen potensiell taiga-art feis over fotballbanen i kveldinga - den umiskjennelige trebirpiplerkelyden. Fikk ikke sett fuglen over hode, så klok av tidligere skader forblir denne krabaten ubestemt...


Dagens doku; gulbrynsanger i hagan hass Magnus. Ikke lett å knipse slike når både fugl og busk beveger seg!
Dagens resterende høydepunkter kan vel trygt sies å være av lokal karakter. En taksvale jakta insekter rundt kirketårnet noen få minutter i ettermiddag - det tredje funnet av arten i Træna siden det første i 2001. Tydeligvis bra med insekter i lufta, da en enslig tårnseiler også har cruisa rundt på øya i hele dag. 


Trænas tredje taksvale!
Dagens gyser fant sted like før mørkets frembrudd. En rødbrun sak med hvite ytre stjertfjær ble flusha
i Frisørhagen. Fuglen fløy bare 5 meter før den gikk ned i gresset og forsvant. Tre minutter med venting før fuglen ble forsøkt flusha på nytt var nok til at den kunne fordufte, og fuglen ble ikke funnet igjen - panisk leting til tross. Gulspurvaktig overgump og størrelse, men definitivt ikke en sådan. Skal vi over dammen for å finne fuglens opprinnelse?? Frisørhagen blir første stopp i morgen tidlig. DA skal det bli fart i sakene!!

Vinden løyet til kvelds, og med det økte også fangsten. Rødvingetrost ved Fiskehjellene.

1 kommentar:

  1. Tårnseiler og Taksvale? Det höres ut som sommer. Lykke til!
    Hälsningar från Stockholm ;-)

    SvarSlett