mandag 24. august 2015

Augusttramp 2015

Oppsummering - 20. - 24. august 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: SITRONERLE, MYRSANGER, bøksanger (3), hauksanger (3), polarsisik, tårnseiler, sandsvale, gjøk
Antall arter: 67
Antall ringmerket: 273 (22 arter - gråsisik, løvsanger og rødvingetrost topp 3)
Vind og vær: Legendarisk finvær. Skyfri himmel, problemfri time alle dager - ikke ett sekund med overskya. Varmt - opp til 23 grader C. Svake vinder mellom SØ og NØ, men stort sett tilnærmet lik vindstille.
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sylvianeset og Sørhagen.

Trænas tredje sitronerle - 24. august.
Augusten har nok en gang vist seg å være høyverdig trampetid! Myrsanger (ny art for Træna), sitronerle, tre forskjellige bøksangere og tre forskjellige hauksangere er absolutt ikke kimsbart - til tross for at været i teorien har vært alt for bra (noe som viser at værteorier er og blir teorier...).

Dessuten har typiske augusttrekkere som sandsvale, tårnseiler og gjøk friska opp - arter det skal trampes både hardt og lenge for å finne i slutten av september.

Ringmerkingstotalen på 273 individer fordelt på 22 arter er respektabel. Låvesvale og steinskvett er begge "merkegull" for Træna. Ved avreise den 24. var ca halvparten av fuglene som gikk i nettet allerede merka. Om ei uke eller to er disse byttet ut med ny, fjærkledd materie. DA skal det bli fart i sakene!

Polaren Pär aka Polarsisik - 24. august.
Pukkelrygget steindulp aka steinskvett gikk i reservoarnettet den 24. - merkegull for Træn.

ARTSLISTE 19 - 24. AUGUST 2015
GrågåsVandrefalkTyvjoFlaggspettGjerdesmettSivsangerRavnSivspurv
ÆrfuglSandloFiskemåkeTårnseilerJernspurvMyrsangerStær 
SilandTjeldSildemåkeSandsvaleSteinskvettBøksangerGråspurv 
SmålomHeiloGråmåkeLåvesvaleBuskskvettGransangerBokfink 
StorskarvTundraloSvartbakHeipiplerkeRødstjertLøvsangerBjørkefink 
ToppskarvStrandsnipeKrykkjeSkjærpiplerkeSvarttrostBlåmeisGrønnfink 
GråhegreEnkeltbekkasinRødnebbterneLinerleGråtrostKjøttmeisBergirisk 
HavørnSmåspoveTeistGulerleRødvingetrostGråfluesnapperGråsisik 
TårnfalkBrushaneLundeSitronerleHagesangerSkjæreBrunsisik 
DvergfalkRødstilkGjøkBlåstrupeHauksangerKråkePolarsisik 23. august 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: SITRONERLE, bøksanger, hauksanger, sandsvale, gjøk, gulerle, dvergfalk
Antall arter: 48
Antall ringmerket: 42
Vind og vær: Skyfri himmel, problemfri time hele dagen. Varmt - opp til 23 grader C. Svak vind fra NNØ, men stort sett totalt vindstille.
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sylvianeset og Sørhagen fra klokken 06:15 - 20:45.

Dagens høydare; Ung sitronerle på Træna!

Nok en flott dag i Træna - både vær- og fuglemessig! Merkbart lavere antall av løvsanger og heipip i dag enn tidligere, så det er nok mer frafall enn påfyll for tida. DOG - noe påfyll har det så absolutt vært. Dagens ubestridte ener på fuglefronten er Trænas tredje sitronerle! Fuglen kom flygende nordfra over Rådhushåjen i dag tidlig, ga fra seg mye lyd og levna dermed ingen tvil om artstilhørigheten, men viste seg ikke godt nok til at aldersbestemming og dokumentasjon var mulig. Noen timer senere dukka den heldigvis opp i vågen nedenfor Bombehagen, og der har den vært særdeles stasjonær i hele dag. Lager konsekvent lyd når den flyr - hør resultatet av paraboling her;


Sitronerla labba rundt i Vidarkrysset ei stund...
...men var stabil i vågen nedenfor Bombehagen det meste av ettermiddagen og kvelden.
Sitronerla var ikke den eneste nykommeren i dag. En enslig sandsvale menga seg med de lokale låvesvalene et lite kvarter før den fortsatte turen sørover - en sjelden Trænart, og trænkryss for undertegnede :)
Denne sandsvalen bevilga Træna et lite kvarters besøk før den dro videre mot Afrika.
Sandsvale
Lite fart i nettene, men en bøksanger ved Reservoaret friska opp.


...og et par timer etter dukka dette umerka individet opp i finhagen på Sylvianesset.


Hauksangeren fra Fiskehjellene den 21. ble kontrollert i Sørhagene i dag.

Hauksanger. 
 I morgen. DA...!


22. august 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: hauksanger, tårnseiler, gjøk, gulerle, rødstjert, brushane, flaggspett, dvergfalk
Antall arter: 55
Antall ringmerket: 65
Vind og vær: Skyfri himmel, problemfri time hele dagen. Varmt - opp til 23 grader C. Svak vind fra SØ men stort sett totalt vindstille.
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sylvianeset og Sørhagen fra klokken 04:20 - 20:30.

Undertegnedes første observasjon av gjøk i Træna!
Artig dag i Træn! Garna oppe før soloppgang, uten at det påvirka fangsten nevneverdig i positiv retning - førsterunden var laber. Det var i det hele tatt krattluskinga som ga resultater i dag, og selv om øya ikke akkurat kan sies å være teppebomba av rariteter, har en del småtjafs bidratt til å gjøre dagen minneverdig.

Det nevnes i kronologisk rekkefølge; 5 brushane overflygende Kirkegården - småsjelden trænart! En ung gjøk ble herja med av forbanna heipiplerker ved Bombehagen, og ble senere også sett på Ivarhåjen. En tur i Sørplantinga resulterte i respektable TO unge hauksangere og en rødstjert, mens høstens første flaggspett "kekka" i Sørhagen. Skjæra må ha stått opp fra de døde, og dukka plutselig opp midt mellom Sørhagene og Sørplantinga. En gråfluesnapper snappa ved skolen, og i luftrommet over Ivarhåjen seila intet mindre enn 9 tårnseilere - første registrering av arten siden TRØ hadde en i september 2011. Seilerne fræsa rundt over øya resten av dagen.

Til tross for ekstremt stabilt vær ankommer nye fugler øya. I morgen meldes det finvær og varmt for ørtende dagen på rad. DA skal det bli fart i sakene!!

Træna kl 05:11 - soloppgang over Selvær.
Morgendoggy style ved Fiskehjellene.
Gjøk og Sanna.
Skjæra - gjenoppstått fra de døde - midt i ingenmannsland. 
Hauksanger nr 1 i Sørplantinga
Hauksanger nr 2 i Sørplantinga
Raustyl
Gråfluesnapper
En av dagens ni tårnseilere!
Teenage flaggspett herper telefonstolpe på Træna.

21. august 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: bøksanger, dvergfalk, gulerle, blåstrupe, brunsisik, tundralo
Antall arter: 44  
Antall ringmerket: 60
Vind og vær: Skyfri himmel, problemfri time hele dagen. Varmt - opp til 22 grader C. Svak vind fra NØ med dreining mot SV.
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Sylvianeset og Sørhagen fra klokken 05:40 - 20:30.

Bøksangeren i Sørhagene gikk i garnet. Nydelig fugl!!
Et aldri så lite antiklimaks i forhold til gårdagen - både i felt og i nettene.  I felten stort sett de samme artene og antalla som i går, men hurra-artene mangler. Ei overflygende gulerle, en dvergfalk, en vandrefalk, en kaklende smålom og en overflygende tundralo nye arter for augusttrampen. Trivelig med sivsangere og blåstruper hist og her. Ellers er det verdt å merke seg at skjæra tilsynelatende er en saga blot. Skal det gå 20 år til neste gang?

1K sivsanger - trolig av øyas egen produksjon.
Overraskende mye blåstrupe - uvisst om de er lokale eller tilreisende. 

Bøksangeren fortsatt på plass i Sørhagen, hvor den til slutt gikk i garnet. Mange av fuglene fanga i dag, ble merka i går. Ei linerle i Reservoaret og en låvesvale i Bombehagen er begge "ringmerkingsgull" for Træna. Freskt!

Linerle
Låvesvale
Skyfri himmel, varme og vind er langt fra optimalt sånn fuglemessig sett, men i følge YR skal det i det minste komme noen skyer sigende i morgen tidlig. DA skal det bli fart i sakene!!

Skoleeksempel på suboptimale fugleforhold; sol, blå himmel og vind. 

20. august 2015

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: MYRSANGER (Trænas første), bøksanger, hauksanger, blåstrupe, brunsisik, sandlo
Antall arter: 47 
Antall ringmerket: 85!
Vind og vær: Skyfri himmel, problemfri time hele dagen. Varmt - opp til 22 grader C. Svak vind fra SØ.
Nettlokaliteter: Ungdomsshuset, Fiskehjellene, Reservoaret, Skøttarbanen, Grønnfjøset, Bombehagen (2), Søråkeren, Sylvianeset og Sørhagen fra klokken 04:20 - 10:30 og !6:00 - 20:30.

Dagens høydepunkt; Trænas første myrsanger!
Hvilken start på høsten 2015! Ankom øen i går aftes, fikk låra opp 5 nett før det ble mørkt og klokka 04:20 i dag var fangsten i gang. Som vanlig på godværsdager var det bonansa på den første runden, med over 40 fugler i garna - deriblant høstens første (dog forhåpentligvis ikke siste!) hauksanger ved Fiskehjellene. Merkelig fenomen disse hauksangerene - where do they all come from??

En av mange hauksanger som har forvillet seg til Træna - where do they all belong?
Dagens ubestridte høydepunkt hoppa rundt i vierkratta ved Skøttarbanen. Acrocephalus med lang håndsvingfjærprojeksjon, diffus overøyestripe, jovialt oppsyn og gulaktige bein betyr myrsanger og ny art for Træna (med mindre Acropolisen arresterer artsbestemmeren, som vitterligen har driti på draget før når det gjelder acrobestemming! :-). Til overmål reagerte den heftig på pishing, og viste seg ganske så fotogen for acro å være...

Ikke noe småsurt rørsangertryne dette - ser jovial ut, myrsangeren...
Lang håndsvingfjærprojeksjon utelukker busksanger.
Diffus overøyestripe og gulskjær i beina er også myrsangerkarakterer.
Opphold i både fangst og tramping midt på dagen, men som vanlig livnar det i lundar og li til kvelds, og med hele standardrunden oppe å gå endte antall ringmerket opp på respektable 85 fugler - gråsisik og løvsanger i flertall.

Blant de 100-talls løv- og gransangere dukka en nydelig bøksanger opp i Sørhagen. Fotogen den også.
Bøksanger 


I morgen meldes været nøyaktig som i dag. DA skal det bli fart i sakene!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar