mandag 14. oktober 2019

Oktobertrampival 2019

15. oktober 2019


Sibirgransanger i Sørhagene!!
Træntrampere i aksjon: TKO, TSØ
Rosiner i pølsa: sibirgransanger, konglebit, rosenfink, kjernebiter, stjertmeis, løvsanger, munk, grønnsisik
Vær: Mye regn og sterk vind fra vest i natt. Lettskyet pent og svak vind fra SV. Is på ruta til mårråns. Opp i 7 grader. Perfekte trampeforhold.
Antall arter: 37
Antall ringmerket: 4 (grønnfink, rødvingetrost, gråsisik)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, åkerkanten - kl 07:30 - 15:30.

Oktobertrampivalens og årets siste komplette trampedag må absolutt sies å være en verdig avslutning på en middelmådig tramp og middelmådig sesong. For til tross for det som trolig er den dårligste uttellingen i nettene noen sinne, med kun 4 fugler ringmerket!!, har krattluskinga sånn smått begynt å bære frukter. Dagens sjeldneste må være sibirgransangeren som først ble sett og hørt kort på Sylvianeset i dag tidlig, for senere å bli gjenoppdaget i Sørhagene der den dreiv å snappa fluer sammen årets første stjertmeiser! Klassisk kyllinglyd og grå og nitristis fjærdrakt levner ingen tvil om fuglens østlige opphav. Stas! Utvilsomt østlig opphav på en fryktelig bleik løvsanger med drivhvit buk og brune kinn som holdt til i området mellom Frisørhagen og Vidarkrysset også. Dessuten er den den seineste løvsangeren i Træna noen sinne!

Det har vært gode dager for finkefugler, med usedvanlige mengder korsnebb i tillegg til sjeldenhetene dompap, rosenfink og kjernebiter. I dag ble finkelista nærmest komplettert da konglebit ble hørt flygende over åkeren hass Roger på Moen! Arten ble ikke sett, så om det snakkes konglebit eller konglebiter vites ikke...

I skrivende stund vurderes det hardt om morgendagens 06:45-ferje eller 14:45-ferje er det minst ugunstige valget å avslutte trampeåret på. Morgenmorgenens magefølelse avgjør svaret. DA...

TSø skraper is av TSømobilen før dagens tramp..
Det er en kjent sak at fullmånen har tiltrekningskraft...
...og blant andre trakk den til seg tidenes seineste løvsanger! Merk den bleike fjærdrakta og brune kinnet som er typisk for seine fugler...


Samme løvsanger som over, i andre lysforhold. Spesiell fugl!!
Sibirgransangeren har også brunlig kinn. Ser snill ut!!
En av dagens to stjertmeiser. Stas!!
Otros-otros gali ved Skjøttarbanen
God jul! Hilsen Træna trampers og dompapen
 14. oktober 2019


Årets første (og trolig siste) rosenfink i Sørhagene!
Træntrampere i aksjon: TKO, TSØ
Rosiner i pølsa: sibirpiplerke, rosenfink, dompap, ringdue, grankorsnebb
Vær: Vekslende mellom regn/haglbyger og strålende sol. Svak 5-7 m/s fra Sør. 3 -9 grader C. Finfine trampeforhold.
Antall arter: 31
Antall ringmerket: 26 (gråsisik, grønnfink, sidensvans)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, åkerkanten - kl 07:30 - 17:00.

Så begynner det å smake av fugl! Til tross for at det stadig blir færre individer å glane på, har det dukka opp noen gladfugler i løpet av nattens mulm og haglbyger. Flere korsnebber, ei ringdue og en kvartett bergirisk er alle nykommere. Aller hyggeligst er dog årets andre sibirpiplerke, som typisk nok har vært notorisk omstreifende og lydytrende, men håpløst vanskelig å få sett. Den har blitt hørt både "pissst" og her uten å kunne bestemmes til annet enn ei ubestemt sibirpip/trepiplerke, før den endelig samarbeidet noen sekunder i juletreskogen nå til eftas. Satt sjølsagt ikke lenge nok til å la seg dokumentere, men sibirpiplerke åkke som!

Dagens andre høydepunkt er ny årsart for Træna og er knapt årlig i arkipelet. I dag satt den imidlertid i tuntreet til Kjell i Sørhagan og gnafla solsikkefrø sammen med en gjeng grønnfinker som om det var den mest selvfuglige ting i verden; en ung rosenfink! Fuglen lot seg så vidt dokumentere før ei av områdets alt for mange katter kom luskende og skremte hele flokken til Parlings...

Artsmangfoldet er under pari, men tendensene er soleklare. I morgen... DA!

Rosenfinken koser seg med deilig solsikke, påspandert av Kjell og co i Sørhagene

Fortsatt mye sidensvans, mindre rogn til tross

Morgenstemning i Træna sentrum

To sidensvanser kvalifiserer til dagens topp tre flest ringmerkede arter!



13. oktober 2019


En av dagens to grankorsnebber som TSø merket i dag
Træntrampere i aksjon: TKO, TSØ
Rosiner i pølsa: kjernebiter, dompap, grankorsnebb
Vær: Vekslende mellom regn/haglbyger og strålende sol. Svak vind fra N og 2 -7 grader C. Suverene trampeforhold.
Antall arter: 32
Antall ringmerket: 21 (gråsisik, gransanger, grankorsnebb)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, åkerkanten - kl 07:30 - 16:30.

Verken TSø eller regnbygene har gjort underverker som håpet, for det er fortsatt ufattbart lite å hæls heim om. Eneste synlige påfyll er to dompap og en flokk på rundt 46 grankorsnebb, hvorav to uheldige unge hanner gikk i bruket ved kjerkgården til kvelds. TSø merka begge to, mens TKo fortsatt ikke har grankorsnebb som merkekryss... Med litt godvilje tror vi dessuten muligens at vi kanskje mener å kunne se vage tendenser til at det trolig er noen flere gransangere, to-tre ekstra heipiplerker og en ekstra svarttrost siden i går. Kjernebiteren er i samme asaltre fortsatt, det er i alle fall helt sikkert.

Det kommer en dag i morgen. DA!

Høstvær i Træn. Merk hagl på bakken, uten at fugler ligger strødd av den grunn...
TSø etter å ha satt ring på begge grankorsnebbene 
En av grankorsnebbene som TSø ikke ringmerket.

Det skal ikke rare sjeldenhetsnivået til for å glede i disse dager; rødstrupe ved ungdomshuset!


12. oktober 2019


Kjernebiter`n fortsatt på plass Sylvianeset
Træntrampere i aksjon: TKO
Rosiner i pølsa: kjernebiter, rugde, heilo
Vær: Lettskyet pent, svak vind fra Ø og 2 -7 grader C. Overskyende og noen regnskurer til eftan. Suverene trampeforhold.
Antall arter: 31
Antall ringmerket: 27 (gråsisik, blåmeis, rødvingetrost)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, åkerkanten - kl 07:00 - 16:30.

Nok en usannsynlig stille dag, både vind- og fuglemessig. Fugleguden tar adskillig mer enn hen gir (merk politisk korrekt bruk av kjønnsnøytralt "hen" for ikke å irritere Guden unødig), for det blir stadig lengre mellom trostehvin og kikkertløft. Dagens eneste nevnverdighet foregikk ved bruket oppi Grønnfjøset, der ei fin og feit rugde nesten ble trampa på før den fant det for godt å ta til vingene og fly mot Parlings. Usikkert hvem som ble mest vettskremt av tramper`n eller den ekstremt godt kamuflerte rugda, for rabalderet tatt i betraktning skulle man minst tro at det var en tiur som tok av. Turens mest sjokkartede naturopplevelse - uten tvil!

Oppholdets første regnbyger kom ramlende innover øya nå til kvelds, i selskap med en tungt motivert TSø. Morgendagen vil vise hvilket av de to fenomener som bringer sjeldenheter for dagen. DA!

Lite rogn igjen på trærne etter at friskemengder sidensvans her herja i flere uker - spesielt lite rogn på platanlønna!

...og spesielt lite rogn på gjerdestolpene!

Gråtende gråhegre og elg i solnedgang


11. oktober 2019


Alltid stas med staselig spurvehauk hann!
Træntrampere i aksjon: TKO
Rosiner i pølsa: kjernebiter, dompap
Vær: Lettskyet pent, svak vind fra Ø og 2 -7 grader C. Suverene trampeforhold.
Antall arter: 32
Antall ringmerket: 73 (gråsisik, rødvingetrost, blåmeis)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, åkerkanten - kl 06:45 - 17:30.

Samme tralten som i går, dog betydelig mindre trost (knappe 50 rødvinger og bare 5 gråtrost!!). Kjernebiteren i samme asal`n på Sylvianeset der den knipser abær for fulle mugger.
Gråsisik gjør garna produktive, men med unntak av en skikkelig krams spurvehauk hann og ei bokfink hunn har fangstdagen vært blottet for overraskelser.

I morgen kan det i alle fall ikke bli færre bomber. DA!

Haukeblikk
Gråsisikbonansa

10. oktober 2019


Træntrampere i aksjon: TKO
Dagens og sitkagranas høydepunkt; kjernebiter!
Rosiner i pølsa: kjernebiter, furukorsnebb, kvartbekkasin, dompap
Vær: Lettskyet pent, svak vind fra Ø og 2 -7 grader C. Suverene trampeforhold.
Antall arter: 40
Antall ringmerket: 117 (gråsisik, rødvingetrost, grønnfink)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, åkerkanten, sørsumpen

Finfin dag i Træna, sjøl om øya ikke akkurat er rystet av bombenedslag. Synlige endringer siden siste besøk for ti dager siden er blant annet mer trost, mye mer gråsisik (90 gikk i garna), mer sidensvans og mindre av det meste annet. Høstens første kjøtt- og blåmeiser er typiske tegn på at vi er godt inne i oktober, mens årets første dompaper er typiske tegn på at vi nærmer oss jul...

Høydepunktene er så definitivt av det lokale slaget, med en kjernebiter og ei kvartbekkasin på Sylvianeset som listetopper. Trænas andre ringmerka furukorsnebb er heller ikke kimsbart.

Det evinnelige gladværet er spådd å fortsette også i morgen, men på lørdag kommer både væromslag i form av sårt tiltrengt nedbør og trampeforsterkninger i form av en stk supermotivert TSø. DA!!

Solid rugg av en furukorsnebb
Sidensvans knipser asalfrukt
Høstens første kjøttmeis...
...og blåmeis
5 arter trost på dagens artsliste - her representert ved lille måltrost

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar