fredag 27. september 2019

Træntrampen 2019

OPPSUMMERING TRÆNTRAMP 2019

Træntrampere i aksjon: TKO, VKS, BNY, ASØ, TSØ
Sibirpiplerke vil alltid tilhøre høydepunktene!
Rosiner i pølsa: sibirpiplerke (2), duetrost, dvergfluesnapper, dvergspurv, hauksanger, lappiplerke, havsvale, gulnebblom, lirype (rødhodevarsler Myken)
Antall arter: 85
Antall ringmerket: 145
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, åkerkanten. Sørhagene ble for første gang ikke inkludert på grunn av eksplosjon i antallet katter...

Perioden startet med regn og noe vind, men allerede fra dag to stabiliserte været seg med et rolighøytrykk fra øst. Mye sol, historisk lite vind, historisk lite utskifting og historisk lite fugl både på Træna og de andre bemanna "bombeøyene". Jetstrømmene over Russland har vært rolige eller gått østover, noe som trolig har preget det østlige innslaget i hele regionen. Merketotalen på patetiske 145, til tross for gode fangstforhold, OG det nitriste faktum at Træntrampen 2019 er den første siden 2010 der gulbrynsangeren har uteblitt, vitner om dette.

Året vil ellers bli husket som det første der vi disponerte båt under hele oppholdet, noe som førte til hyppige seilas og kreativ lanterneføring til både Sanna, Selvær, Sandøya, Holmen og ikke minst Myken og Træna fyr på Søholmen. Tidenes første ringmerka havsvaler i trampsk sammenheng hælse også heim.

Sjekk total artsliste for 2019trampen her

26. september 2019


To sibirpiplerker i dag!
Træntrampere i aksjon: TKO, VKS, BNY, ASØ, TSØ
Rosiner i pølsa: sibirpiplerke (2), dvergfluesnapper, dvergspurv, hauksanger (Selvær), lirype (Selvær)
Vær: Skyfri himmel problemfri time. Vindstille frem til kl 14 - helt fantastisk. Deretter laber bris fra ØNØ. 10-18 grader C - kortbuksvær!
Antall arter: 49
Antall ringmerket: 10!!
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, åkerkanten

Træna bærer fortsatt preg av lite påfyll, og det er usedvanlig labert med fugl på øya. MEN; Fugleguden har definitivt skjerpa seg, for allerede på første nettrunde hang ei sibirpiplerke i bruket ved Grønnfjøset. Til overmål fløy enda et individ over oss mens den første var i nettposen, så det er definitivt to individer i omløp. Dobbeltstas!

Dobbeltstas er det også at både dvergfluesnapper og dvergspurv har ramla ned på Husøya i dag. Dvergfluesnapperen holdt seg rundt Ivarhåjen og ble hørt noen få ganger både i dag tidlig og litt senere utpå formiddagen, men helt flette umulig å få sett fuglen. Typisk skulky trænsk dvergfluesnapper der da! Dagens andre dverg var hakket mer samarbeidsvillig, og oppholdt seg såpass lenge ved Grønnfjøset (10 minutter) at samtlige trampers fikk kosa seg me`n før`n strøyk mot Palings.

ASø og TSø tok 1515-ferja til fastlandet, mens resterende trampers seila i retning Selvær for å se om tilsvarende nyankomster var å spore der. Det var det ikke, men hauksangeren holdt koken og en flokk med 14 liryper gjorde det verdt turen.

Træntrampen 2019 avsluttes urutinert nok i det leiken begynner å bli god. Til tross for rolige tilstander på fuglefronten har det vært ei fantastisk uke, og vi gleder oss allerede til Træntrampen 2020. For DA!!!

TSø ute med "godtepåsan" full av sibirpiplerke
Ungkaren 2019; "Vil du akseptær den sibirpiplerka her?"

Årets første dvergspurv; endelig!

Ja, dette var litt av en dvergspurv! Foto: ASø med TSø sitt diopterjusterte Nikon D500...

Det kryr av sidensvanser for tida - en av dem gikk i bruket i dag.

25. september 2019


Trænas andre duetrost! Foto: VKS
Træntrampere i aksjon: TKO, VKS, BNY, ASØ, TSØ
Rosiner i pølsa: duetrost, rødstjert, fjæreplytt, alke
Vær: Skyfri himmel problemfri time. Vindstille frem til kl 14 - helt fantastisk. Deretter laber bris fra NØ. 0 - 11 grader C.
Antall arter: 48
Antall ringmerket: 15
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, åkerkanten

Nok en rekordstille dag er unnagjort - både vær- og fuglemessig. Ikke ett eneste vindpust frem til klokka 14, så ultimate forhold både for krattlusking og nettfangst fra morgenen av. Merkbart påfyll med trost, både munk og jernspurver i bruket, høstens første ringdue og trampens første rødstjert trigga iherdig feltinnsats, og jaggu ble ikke innsatsen belønnet med historiens andre duetrost i Sørplantinga! Fuglen forsvant i retning Vidardalen, men ble heldigvis gjenoppdaga bak hælseheimen en times tid senere - til voldsom glede og trænkryss for i alle fall tre av de tilstedeværende trampers.

Suksessen på landjorda stoppet imidlertid der, så bruket ble klappa, skuta bunkra og kursen plotta mot en hittil utrampa utpost i kommunen; Træna fyr på tSøholmen. Øya skulle vise seg å være adskillig mindre trebevokst og trampverdig enn håpet, og med unntak av noen skjærpiplerker, en flokk bergirisk og en nødlanda fuglekonge, var det lite nytt å melde fra denne vestfronten. Ei utrolig atmosfærisk øy, uanskvett, og opplevelsa toppa seg da VKS viste kriminelle takter og fant en hemmelig inngang til fyrvokterboligen. Der fant vi det glansede magasinet "ViMenn" fra 1984 og noen ikke fullt så glansede kadavre av linerle, svarttrost og ærfugl blant mye annet snacks...

Et ærlig forsøk på å gjenta havsvalesuksessen fra i går på vei tilbake, resulterte i intet annet enn en anselig mengde måker og havsuler - til tross for vår deilige coctail av fiskelever og popcorn.

Trampemoralen har nådd nye lavmål, så den grandiose træntrampen2019 avblåses i morgen ettermiddag hvis ikke Fugleguden skjerper seg og i det minste skjenker oss den sårt savnede gulbrynsangeren i løpet av formiddagen...

Træna fyr og ikke fullt så træna fyrer...
Opptramping av fuglekonge fra fyrgraset
Træna trampers etter å ha blitt introdusert for elementær innbruddsteknikk av VKS
TSø trampa opp dagens 5. trosteart inne i fyret; svarttrost! Riktignok ganske så død...
InnbruddsBNy
ASø og VKS trives i rollen som galeonsfigurer under en mislykkas "Træna pelagics 2019"
Alker
Havsule
Trampeidyll
Træna tramperts
Marit har sendt med oss litt helsekost for at skjørbuk skal unngås; den deiligste fruktcoctail av merket REMA1000. Skylles for anledningen ned med vaniljesaus og hvetebrus.


 24. september 2019


Grovt overtramp på Myken og rødhodevarsler!!
Træntrampere i aksjon: TKO, VKS, BNY, ASØ, TSØ
Rosiner i pølsa: rødhodevarsler (Myken), sibirpiplerke (Husøy), dvergfluesnapper (Selvær), Hauksanger (Selvær), havsvale, gulnebblom (Selvær), lunde (Selvær), lomvi (Selvær), lirype (Husøy)
Vær: Skyfri himmel problemfri time. Så godt som vindstille. 12-13 grader C.
Antall arter: 54
Antall ringmerket: 17
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, åkerkanten

Våkna opp i dag tidlig, med et stort smil omkring kjeftamentet etter særdeles vellykket fangst av havsvaler på Sanna natta før. Tre minutter etter at lyden var slått på, hang den første fuglen i nettet. Tre minutter etter det igjen hang nummer to! Helt utrolig sjarmerende fugler, sjøl om hunnen med rugeflekk i et uoppmerksomt øyeblikk spydde en fin stråle med transuppe i retning VKS. Man får som fortjent her i livet! Den korte tida fra lydpåslag til fangst, og den ene fuglens rugeflekk, er begge tegn på at hekkeplassen ikke er langt unna - mest trolig ett eller annet sted i steinura like ved tunnelinngangen. Heftig nattseilas under en intens stjernehimmel og med kreativ lanterneføring tilbake til Husøya, der suksessen ble feira med deilig byggbrus før vi fant køya. Lite visste vi da om at også dagen i dag skulle by på mer havsvale!

For etter noen timer med begivenhetsløs tramping i dag tidlig, uten annet enn sibirpipen, noen jernspurver og et lite påfyll med sivspurver som utbytte, ble det foretatt vedtak om at 4 trampers skulle legge til sjøs for å hoppe øyer og freiste lykken nordover, mens BNy skulle bli igjen på Husøya for å røkte bruk og røkte hund. Grandios tabbe fra BNy sin side, for hvilken dag det ble for de fire på Blåmyra! Kursen ble satt direkte mot Myken, som ble ankommet etter en drøy times seilas - inkludert flere stopper for dokumentering av blant annet gulnebblom, en flokk lunder og en lomvi. På Myken tok det bare noen få strakser å trampe opp den fineste rødhodevarsler i tillegg til en møller og en hagesanger. Norgeskryss for tre av trampers og så absolutt en verdig markering av 5-årsjubileet til den legendariske sibirtrosten på Husøya!

To timers blitztramp på Myken før kursen ble satt sørover igjen for videre tramp på Selvær. Stakk innom en fiskebåt langt til havs, med intet mindre enn 6 dansende havsvaler rundt båten som resultat. Fantastisk - og helt uten bruk av chum!

Etter landkjenning på Sekkholmen med blant annet 4 krikkand som utbytte, ble årets første Selværtramp iverksatt. Brukbart med fugl sammenligna med øvrige holmer i øyriket, og de lenge etterlengta dvergfluesnapper og hauksanger ble begge funnet i hagan til Turid Myhre. Helt suverent!

Et av de mer begivenhetsrike døgn i trampehistorien er tilbakelagt, og har inspirert til mer aktivitet på Blåmyra. På kaia står derfor 20 liter fiskelever vi har fått donert av noen gavmilde svensker nede på rorbuferien, og i morgen skal gørra spres på havet og de trænske farvann skal syde av sulten sjøfugl. DA!
Havsvale plukkes ut av nettet etter tre minutters lydspillings! Foto: ASø

Træntrampens første havsvalefangst... Foto: ASø
...dokumenteres behørig...

...av de gladeste trampers! Foto: ASø

Kreativ lanterneføring under nattseilas
Sjeldent syn på Husøya; lirype med Trænstav bakom...
Tre delikatesser fra havet, på vei mot Myken. Foto: ASø
Usedvanlig nærgående gulnebblom ved Selvær!
Myken sentrum invadert av trampers...
Skaffe- og kaffepause i Myken havn. Foto: ASø
Lunden er ikke like snasen i vinterdrakt, men en sjelden og velkommen trampeart, åkke som!
Havsvale med Rødøy i bakgrunnen... Foto: ASø
Havsvale med blåmyr i bakgrunnen

Det bli itj fest uten redningsvest! ASø aka Ville Vesten etter tramping av Sekkholmen
Dvergfluesnapper i gang med snapping av flue på Selvær!



Hauksanger på Selvær!

23. september 2019


Stas med liryper på Husøya! Foto: TSø
Træntrampere i aksjon: TKO, VKS, BNY, ASØ, TSØ
Rosiner i pølsa: sibirpiplerke, lappiplerke, lirype, jaktfalk, kongeørn, kvartbekkasin, møller, sidensvans, fuglekonge
Vær: Lettskyet pent. Rolige vinder fra SØ. 12 grader C.
Antall arter: 54 (Husøy og Sanna)
Antall ringmerket: 30 (rødvingetrost, grønnfink, fuglekonge)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, åkerkanten

Rom ble ikke bygd på en dag, og det blir neigu ikke artslista til træntrampen2019 heller. Men det begynner å hjelpe! Opptil flere nye arter har ankommet øya i løpet av nattas mulm, om enn ikke akkurat eksplosiv materie så i alle fall noe å glede seg over! Dagens to høydepunkter er begge piplerker; det som formodentlig er den samme sibirpipen som i går er her fortsatt, og er akkurat like lite samarbeidsvillig som i går. I tillegg trakk ei lappiplerke i fint driv over Feskgjellan i retning fastlandet til ættmeddags.

Av andre nyankomster må nevnes et halvt snes liryper i flokk i området rundt lydskulpturen, spredte småflokker med fuglekonger både på Husøya og Sanna, to låvesvaler og to hagesangere på Husøya. Sanna fremviste rovfuglbonansa da en jaktfalk ble kjeppjaga av den lokale vandrefalkhannen rundt Trænstaven - tett etterfulgt av ei ung kongeørn.

I skrivende stund siger mørket på, og forhåpentligvis siger havsvaler inn mot land på Sanna der to nyoppsatte nett står klare til å ta i mot dem. Natten vil vise om det lykkes...

Ung kongeørn på Sanna Foto: Tsø

Nett klare for havsvalefangst på Sanna

22. september 2019


TSø har plukka hele to enkeltbekkasiner ut av bruket. Trændagsrekord!
Træntrampere i aksjon: TKO, VKS, BNY, ASØ, TSØ
Rosiner i pølsa: sibirpiplerke, kvartbekkasin, møller, sidensvans, dvergfalk, smålom
Vær: Skyfri himmel problemfri time. Rolige vinder fra NØ. 10 grader C.
Antall arter: 50 (Husøy og Sanna),
Antall ringmerket: 30 (rødvingetrost, bjørkefink)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, åkerkanten

Det tar seg opp! Vi er riktignok langt fra der vi bør være, tida på året og trampekrafta tatt i betraktning, men vi har i det minste fått teften av fremmed fugl! For blant fint få høydepunkter av i dag, ruver en særdeles skulky og lite samarbeidsvillig sibirpiplerke i Sørhagene desidert øverst. Fuglen forsvant like etter oppdagelsen, men ble gjenoppdaget til kvelds da den lydytrende feis over Bombehagen i retning nordover. Ingen træntramp uten! Utover sibirpipen er en flokk på sweet 16 sidensvans, ei kvartbekkasin, to jernspurv og en hagesanger verdt å nevne fra ei heller slunken artsliste, tilleggstramping på Sanna til tross.

Vi klamrer oss til det korteste halmstrået noen sinne, og satser alt på at morgendagens endring av vindretning fra NØ til SØ skal gjøre underverker og bringe oss gulbrynsangere og annet tjafs. Da...

Trænstaven (t.v), VKS og Trænstaven (t.h) under dagens skyfri himmel problemfri time
Øyhopping Sanna - intet at melde der heller
ASø og BNy i hektisk skåding av Sanna

21. september 2019 
En neve full av møllars

Træntrampere i aksjon: TKO, VKS, BNY, (ASØ, TSØ)
Rosiner i pølsa: rugde, kvartbekkasin, møller, lirype, hvitkinngås
Vær: 8-9 m/s Nordavind. Lettskyet, 6-9 grader.
Antall arter: 51
Antall ringmerket: 43 (Grønnfink, rødvingetrost, bjørkefink)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotballbanen, reservoaret, kjerkgården, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, åkerkanten

Dagen har heldigvis levd opp til Træna trampers trosbekjennelse og vært bedre enn i går, men for fugleguds skyld ikke så bra som i morgen. For spesielt bra har det ikke vært! På grunn av tung lokal betydning må ei rugde i Sørhagene sies å være "the bird of the day", og det sier dessverre sitt om nivået. Øvrige nykommere med symbolsk verdi er blant annet tre jernspurv, to munk og fire møller - alle tegn på at det i det minste er et snev av kontakt mellom Træna og fastlandseuropa...

Børge ute på Sylvianesset har jovialt nok gitt oss tilgang til en suveren båt, og med den skal vi herje øyriket de kommende dagene. Jomfrutur mellom Sanna, Sandøya og Holmen resulterte imidlertid ikke i annet enn de forventede vaderne, ringtrost, alke, hyggelige tre liryper ute på Sandøya og et stk Nikon D500-kamerhus dynket i brus etter punktert brusboks i ryggsekk. Ettersom BNy har glemt sitt kamera på Stjørdal`n, VKS har glemt å lade sitt flunkende nye Sony og TKO har druknet sitt Nikon D500 i brus, er bildematerialet fra dagen godt under pari. Heldigvis ankom ASø og TSø nettopp, tungt rustet med kameraer, sarkasme og førstedagstramperens pågangsmot. Så i morgen, jävlar. DA!
Rosenrødt fra morgenen - dog ikke fullt så rosenrødt fuglemessig
Øyhopping 1; Sanna

Øyhopping 2; Holmen

Øyhopping 3; Sandøya

20. september 2019

Træntrampere i aksjon: TKO
Stemningsrapport fra Træntrampen 2019s første dag. Traurig...

Rosiner i pølsa: møller
Vær: Vind fra SØ - opp i 10 m/s om morgen, vindstille til kvelds. Vedvarende regn hele dagen.
Antall arter: 29!!!
Antall ringmerket: 0
Nettlokaliteter: ingen nett åpne

Sjelden har ornitologisk stillhet vært så intenst øredøvende som i dag - vi er tross alt i årets beste uke! Men datoen til tross er det ingen verdens ting å skrive heim om, og det er ikke bare det rådende sjitværet sin skyld. Her er det rett og slett ikke fugl! Heldigvis ble vinden flau til kvelds, VKS og BNY har nettopp ankommet, og i morgen skal det regne bare litt. Da kan det i alle fall ikke bli verre...



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar