onsdag 11. oktober 2017

Oktobertramp 2017

11. oktober 2017


I nøden skåder tramper måker. Ingen avvikere der heller.
Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: Kvartbekkasin, Munk, gransanger, polarsisik, brunsisik
Vær: Skyfri himmel problemfri time hele dagen. 12 - 15 m/s SSØ. Opp i 9 grader.
Antall arter: 30
Antall ringmerket: 54 (sisik, rødvingetrost)
Nettlokaliteter: 06:45 - 16:00 Ivarhåjen, Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, sørhagene x 4.

Med unntak av ei kvartbekkasin, en munk og en gransanger, er det ingen vesentlige endringer i fjærkolleksjonen.  Fuglene blåser tydeligvis over, bort eller vekk - i alle fall ikke hit! Værmeldinga kommer heller ikke med indikasjoner på at forholdene vil bedre seg med det første, så øya forlates i morgen tidlig. Det er fortsatt mye igjen av oktober. Noen dager med vindstille og regnbyger er alt som skal til for å vekke liv i øya igjen. DA!!

Munk - dagens fugl!
Bættele med havørn for tida...

Havørn

Havørn

OSRAM har ikledd seg spanderbuksa, og river i belysning av lekeplassen framover. Dette blir en nattlig fuglemagnet i årene som kommer!
Når får får får, får får lam


10. oktober 2017


Nok en sisikdag av dimensjoner. Rundt 20 polarsisik inkludert.
Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: Polarsisik (20), brunsisik (20), vandrefalk
Vær: Skyfri himmel problemfri time hele dagen. 10-12 m/s SSØ. Opp i 9 grader.
Antall arter: 26!!!!
Antall ringmerket: 109 (sisik, rødvingetrost)
Nettlokaliteter: 06:45 - 18:00 Ivarhåjen, Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, sørhagene x 4.






I GÅR + mye mer VIND ÷ BRUNSANGER = I DAG. Nitrist. Terningkast 2.

...og sånn svaier bruket, og bruket svaier sånn...

9. oktober 2017


Jovialt av brunsangeren å la seg fange!
Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: Brunsanger, polarsisik (10), hornemanni (1), brunsisik (10), ringdue
Vær: Skyfri himmel problemfri time hele dagen, med unntak av noen timer midt på dagen. 5-8 m/s SSØ. Opp i 11 grader varmt.
Antall arter: 34
Antall ringmerket: 134 (sisik, rødvingetrost)
Nettlokaliteter: 06:45 - 18:00 Ivarhåjen, Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, sørhagene x 4.

Denne dagen ville gått inn i historien som en av de mer begivenhetsløse, hadde det ikke vært for at vår venn fra i går gikk i garnet ved Feskgjellan sånn i ett-tida. Antar i det minste at det er vår venn, da det i alle fall ikke var noen brunsanger å finne i Sørplantinga under tramp i ettermiddag. Nydelig fugl også i hånda, brunsangeren!  Bortsett fra den brune, har friske mengder sisik og rødvinger i nettene fått tida til å gå, men andre tegn til trekkaktivitet har vært så godt som fraværende. En hornemanni, en enslig gransanger og 4 ringduer kan nevnes som definitive høydepunkter, hvilket sier sitt om dagens ornitologiske forløp...

Været meldes klin likt i mårra, og i følge jetstrømmen ligger Træna i bakevja så det holder. Hvordan skal dette gå da?

Skyfri himmel problemfri time fra mårråns - perfekt lettskyet pent fra middags...

...noe som umiddelbart hjalp på fangsten. Vakker fugl, nordlands første brunsanger!

Brunsanger!

...og slik hadde det seg at man ikke rakk butikken før stengetid i dag heller...

Monstersisik med vingelengde på 85mm. Polarsisik underart hornemanni, der da...


8. oktober 2017


I tre sekunder eksponerte den seg, trænas og Nordlands første brunsanger!
Træntrampere i aksjon: TKo + Magnhild og Atle Ivar
Rosiner i pølsa: Brunsanger, polarsisik (10), brunsisik, siland (2)
Vær: Perfekt. Vindstille og lettskyet hele dagen. Opp i 12 grader varmt.
Antall arter: 38
Antall ringmerket: 98 (sisik, rødvingetrost)
Nettlokaliteter: 06:45 - 18:00 Ivarhåjen, Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, sørhagene x 4.


OH YEAH!!! Mange år med nedtramping av mjødurt, høymol, sølvbunke, smyle og geitrams har endelig betalt seg, for i dag kom den endelig - den lenge etterlengta sjokoladebrune gress-smygeren fra øst! Arten som har blitt skjenket en drømmende tanke hver gang en mørk fugl hopper opp fra gresset - og så viser seg å være en gjerdesmett. Men i dag var det the real thing som luska rundt i graset i Sørhagene - en vaskeekte og gulle god brunsanger! Og akkurat som læreboka sier, var den lite samarbeidsvillig denne tytjen. Oppdaga den hoppende i forholdsvis lavt gress under rutinemessig overtramp på oversida av Sørhagene. Så umiddelbart at overøyestripa strakk seg godt og solid foran øyet, og holdt med det viersangerspøkelset ute av verden. Kameraet heldigvis operativt denne gangen, men i det D500`n ble løftet tok tytjen til vingene og peisa mot Palings og Trostedalen. Uskarpe bilder av uskarp brun klatt i flukt, men hvilken lykke å endelig finne Trænas første brunsanger! Spurta til Trostedalen, tilkalte Magnhild og Atle Ivar og manngarda Trostedalen uten hell. Fuglen var fordufta...helt til den ble trampa opp igjen i bekkesiklet i Sørplantinga i ettermiddag! Her oppførte den seg notorisk skulky, hoppa fra stilk til stilk, men alltid så lavt at ikke annet enn bevegelsen i stråtoppen indikerte hvor den befant seg. Laga rett som det var den karakteristiske "smakk"-lyden (hør rykende ferskt, dog elendig iphone-opptak her; http://www.xeno-canto.org/388969), og responderte både på avspilt sang og lokkelyd - dog alltid godt gjemt i gress eller sitkagranhelvete. EN eneste gang eksponerte den seg brukbart, og det var da en gjerdesmett jaga rundt på`n og fikk`n til å sette seg i toppen av ei rognbusk. Så er den i det minste dokumentert. Magnhild og Atle Ivar var forlengst på ferja under insidentn - sådan straffer Fugleguden prematur trænavgang hårdt...

Med unntak av brunsangeren, har dagen vært preget av mye fugl, men få rosiner i pølsa. Det meste fra i går ser ut til å ha dratt, mens en del annet småtjafs har ankommet. Flere gransangere, to hagesangere, en sein løvsanger og en uhorvelig mengde sisik - iblanda både polar- og brun, har prega nettfangsten - i tillegg til intet mindre enn 32 nymerka rødvingetrost.

Brunsangeren er høstens andre nye art for Træna og ny art for Nordland fylke. På Orkneyøyene rapporteres det om Asurnattergal i dag. Fuglen som trampes frem i morgen skal være sjeldnere enn den som ble trampa fram i dag. DA!!


Brunsangeren i fint driv mot Palings, sekunder etter oppdagelsen. Skal en smule godvilje til fra sjeldenhetskomiteen for å godkjenne`n på grunnlag av dette bildet!
...og sanger`n ble ikke funnet igjen - til tross for mainngal i Trostedalen. Ikke så rart, ettersom...

...den var travelt opptatt med å smyge rundt i mjødurten nede i Sørplantinga!

Overøyestripa skimtes

Brunsanger på vei fra iherdig smyging i mjødurt, til å fortsette smyginga i sitkagran

Brunsisik. Vingelengde = 68mm

Sein løvsanger!

Jävlar i det sa polaren Pär


7. oktober 2017


Høstens ørtende sibirpiplerke ble trampa opp ved Grønnfjøset i dag.
Træntrampere i aksjon: TKo + Magnhild og Atle Ivar
Rosiner i pølsa: Sibirpiplerke, Rosenstær, dvergspurv (2), gulbrynsanger (1), gulerle (1), kjernebiter, hvitkinngås (1), kortnebbgås (2000), polarsisik (5)
Vær: Frisk bris fra NØ fra morgen av - løyet utover dagen. Variert skydekke med alt fra sol til regnbyger. 5-7 grader kaldt.
Antall arter: 43
Antall ringmerket: 18 (rødvinge, bjørkefink, sisik)
Nettlokaliteter: 06:45 - 18:00 Ivarhåjen, Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, sørhagene x 3.

Litt den samme tralten som i går, med de gamle kjenninger stadig i omløp. Fortsatt mye trost , og synlig påfyll med heipiplerker. Hyggelig nykommer er høstens ørtende sibirpiplerke ved Grønnfjøset, som til en forandring var såpass stasjonær at også gjestetrampere Magnhild og Atle Ivar fikk nyte dens tilstedeværelse. Dagen har ellers vært preget av et øredøvende kortnebbgåstrekk.  Minst 2000 individer spredt i mindre flokker har passert. Ei enslig og ikke fullt så øredøvende hvitkinngås fløy også over øya, og er høstens første av det slaget.

Nettfangsten har vært legendarisk elendig, med 18 merkinger totalt - til tross for helt greie fangstforhold. En rødvinge og en bjørkefink ble brukt til misjonering under fugleforedrag på "Sauna sessions", hvor en anselig % av Husøyas befolkning møtte opp for å la seg innlemme i trampingens gleder. Takk for oppmøtet, havfolk!

Daddelen i julepølsa mangler, men det kommer en dag i morgen. DA!!


Sibirpipen frammant
Høstens første, og så langt eneste, hvitkinngås
En anselig prosentandel av Husøyas befolkning i Saunaen for å innlemmes i trampingens gleder.

Minst 2000 kortnebbgjess hælse heim. Bokstavelig talt, ettersom de sannsynligvis har tenkt seg til Levangernesset...


"Skal der være en halvspist fiskekake å trampe videre på?"
Atle Ivar og Magnhild påspanderes Svein Håkons fantastiske fiskekaker.




6. oktober 2017


Rosenstæren /rosinstæren har dukka opp igjen etter lengre tids fravær.
Eller er det en ny??
Træntrampere i aksjon: TKo + Magnhild og Atle Ivar
Rosiner i pølsa: Rosenstær, dvergspurv (2), gulbrynsanger (1), gulerle (1), kjernebiter, møller, ringdue, vandrefalk
Vær: Liten kuling fra VNV og regnbyger fra morgenen av. Vind og vær roa seg ned utpå ettermiddagen, og det ble riktig så trampbart i kveldinga. 6-8 grader kaldt.
Antall arter: 40
Antall ringmerket: 20 (rødvinge, bjørkefink, sisik)
Nettlokaliteter: 06:45 - 18:00 Ivarhåjen, Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, sørhagene x 3.

Glad start på dagen, da høyre framdekk punkterte etter møte med noe som ligna en steinaldersk spydspiss på veien / steinrøysa mellom dassan og kirkegården. Så var det ut i pessregnet og nordakulingen og frem med jekk og reservehjul og banning og fandens oldemor og eder og galle og halvtimen etter var reservehjulet på plass. På grunn av disse uheldige omstendigheter, samt hyppige og heftige regnbyger, ble bruket kraftig forsinka oppsatt og tramping nedprioritert til fordel for nettrunder. Men da krattlusk omsider ble iverksatt, åpenbarte det da seg en del bra fugl her! Gamle kjenninger, som rosenstæren, gulerla og kjernebiter`n, holder koken. En gulbrynsanger og intet mindre enn to dvergspurver i Sørhagene. Sørplantinga ligger godt i le for NV-vind, og her myldra det med blant annet trost, 12 ringduer, en munk, en møller, to jernspurver og en vandrefalk.

Vi er tross alt et godt stykke uti oktober, og med det været som har vært må vi si oss riktig så fornøyde med dagen. I bombebloggende stund regner det kraftig. Vinden skal dreie til østlig retning i løpet av natta og morgentimene. DA skal det bli fart i sakene!!

Som om regn og nordakuling ikke var nok!

Dagens doku; en av to dvergspurver i Sørhagene

Fin og feit ung vandrefalk hu herja Sørplantinga

Dagens dobbel; gulbryn i Sørhagan





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar