mandag 22. august 2016

Augusttramp 2016 - 19. - 23. sådan
Gjerdesmett aka Per Smygar aka Drit aka Galsmett aka Nettviklar aka Bjartmar Gjerde -
kjær fugl har mange navn.
22. august 2016 

Træntrampere i aksjon: TKo 
Rosiner i pølsa: møller, ringtrost, hagesanger, sandlo, tårnfalk, dvergfalk, tyrkerdue
Antall arter: 32
Antall ringmerket:   15  (løvsanger, gråsisik, heipiplerke)
Vind og vær: Tungskyet stygt - tåke. 5-6 m/s fra Nord. Hæsli.
Nettlokaliteter: Ivarhåjen, 
Ungdomshuset, Feskgjellan, Reservoaret, Skjøttarbanen, Bombehagen og Sørhagene fra klokka 05:30 - 19:00.

Fra å være en sydende smeltedigel av fugl av alskens raser og nasjonaliteter i går, har nordavinden forvandlet øya til et tilsynelatende Itjnå i løpet av natta. Ufattelig lite liv her nå, og til og med mange av hekkefuglene - som steinskvettene og piplerkene - ser ut til å ha tatt til vett og trekt mot sør. Eneste lyspunkt fra krattluskinga var en møller og en ringtrost i Sørplantinga. Stort sett tomt i nettene også, med gjerdesmett og hagesanger som høydepunkter.

Nordablæsten har blåst fuglene fra øya og lufta ut av trampemoralen, så i morgen tidlig er det første ferja heim. BNy er tilbake om ikke så alt for lenge. DA får man endelig håpe at det ikke blir fart i sakene...


Trampa i stykker den nyinnkjøpte sammenleggbare sykkelen fra Biltema. Kvalifiserer til terningkast 1 i Trænatrampers velrenomerte utstyrstest. TSø sin batterdrivvi e beir. Og dyrar...
Tungskyet stygt av havtåke i hele dag.

21. august 2016  
Slett ikke hverdagskost å merke buskskvett!


Træntrampere i aksjon: TKo 
Rosiner i pølsa: lappiplerke, møller, buskskvett, rødstjert, tårnfalk, dvergfalk, blåstrupe, tyrkerdue
Antall arter: 40
Antall ringmerket:   23 (heipiplerke, løvsanger, rødvinge, gråsisik)
Vind og vær: Skyfri himmel problemfri time, vindstille og varmt fra morgenen. Klokka 14 kom havtåka og vinden økte på fra N.
Nettlokaliteter: Ivarhåjen, 
Ungdomshuset, Feskgjellan, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Bombehagen og Sørhagene fra klokka 06:00 - 11:30. De fem førstnevnte åpne frem til kl 21.

Nok en bra dag, med åpenbare endringer fra i går - noe som er sjitviktig for trampemoralen. Fin fangst de første to rundene, med blant annet rødstjert i Grønnfjøset og buskskvett i Sjøttarbanen. Den stigende sola gjorde bruket synlig, så i all makelighets navn ble de "tungsjekka" nettene klappa og kun de "lettsjekka" holdt åpne resten av dagen. Kun 5 fugler fanget etter kl 12 - en stær inkludert. Kan virke som om tåka setter en demper på aktiviteten?

Krattluskinga har gitt de beste resultatene i dag, og har avslørt flere nyankommere. Dagens høydare er utvilsomt lappiplerka som tok et par runder over Ivarhåjen før den forsvant mot Parlings. Rakk dokumenterende lydopptak med iphone på hengende håret, men en overivrig ravn samt lokal helt på ATV gjør opptaket mer frustrerende enn dokumenterende... Av andre feltobser må ei trepiplerke i Trostedalen, en møller i Sørhagene og begge falkene nevnes. Dessuten dukka skjæra opp i Sørhagene etter å ha vært fraværende i hele går, den rakkeren.

I det det mørkner ligger tåka fortsatt grauttjukk rundt øya, men en kjapp flight med dronen avslører at skytoppen er lav og at toppene på Sanna stikker opp over skydekket. Uimotståelig fristende å slå seg ned der for slitne trekkfugler. Det meldes at det klarner opp i morgen. DA skal det bli fart i sakene!!
Morgendis rundt kirkegården ved soloppgang...


Høstens første rødstjert!
Havtåka kommer veltende...
...men toppene på Sanna er fortsatt tilgjengelig for slitne trekkfugler fra øst!
Solnedgang over havtåka.


20. august 2016
Siamesisk møller.


Træntrampere i aksjon: TKo 
Rosiner i pølsa: møller, polarsisik, sivsanger, hagesanger, tårnfalk, dvergfalk, blåstrupe, tyrkerdue
Antall arter: 36
Antall ringmerket:  58 (løvsanger, rødvinge, gråsisik). Ca 50% er allerede merka. 
Vind og vær: Fantastiske forhold! Vindstille og lettskya hele dagen. 20C. 
Nettlokaliteter: Ivarhåjen, 
Ungdomshuset, Feskgjellan, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Bombehagen og Sørhagene fra klokka 05:45 - 21:30.

Bare ei knapp uke siden sist vi var på øya, men MYE har skjedd siden da. Et høytrykk fra SØ har dominert værbildet de siste dagene, og ny fugl har kommet i rikt monn. Dagens høydepunkter er blant annet tre forskjellige møllere. To hang samtidig ved Grønnfjøset , mens en ble sett i felt i Sørhagene. Generelt gang i sylviaene, da tre hagesanger også er godt påfyll fra fastlandet. En overraskende tidlig polarsisik har hysa i Trostedalen i hele dag, og rauk i bruket til kvelds. Sivsanger i Bombehagen hilser også heim. Ellers har tårnfalk og dvergfalk, i tillegg til den vanlige havørna, bidratt til å gjøre rovfugllista abnorm i trænsk sammenheng. Tre arter der da.

En mellomstor spurvefugl med farlig mye preg av tornskate skvatt unna i Trostedalen da bruket ble klappa nå til kvelds. Skal sjekkes nærmere i morgen. DA blir det fart i sakene!!


"Når sola går ned bak Staven og skaper god stemning - da er det bomber i emning", sier et gammelt trænsk trampersord.
Mørk iris vitner om ung møller.
En av dagens tre hagesangere. 
Iphonedoku av tårnfalk. Flaks at det ikke var amurfalk...
Voksen hunn polarsisik (Polaren Pär) i full myting. 
Hvit overgump på polaren...
...og undergump. Merk de blå skyttergravsfingrene - bombesikkert tegn på at rødvingetrost har vært på ferde.
Sivsanger

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar