torsdag 26. september 2024

Træntrampen 2024

26. september det (fugle)Herrens år 2024

Trænas tiende tartarpiplerke. Foto: ASø
Rosiner i pølsa: tartarpiplerke, gulbrynsanger (4), hauksanger, båndkorsnebb, møller, lirype
Vær: Kuling fra nord. Kaldt. 
Antall arter: 46
Antall ringmerket: 0
Nettlokaliteter: Ingen pga været

Nitrist vær gjennom hele dagen, med fint få ornitologiske begivenheter før RRi og ASø ankom med ferja sånn klokka 11ish. Da tok det ASø bare en drøy time å trampe opp dagens absolutte høydare fra enga bak Trænahallen; ei fin og feit og lydytrende tartarpiplerke! Resterende trampers stimet til en etter en, men fuglen var som sunket i jorda, iherdig manngard og bannskap til tross. 

I skrivende stund er vinden flau fordi den har blitt tatt på fersken i å ha løyet. Hvis morgendagen fortsetter sånn; DA blir det fart i sakene!!

"Først va`n der. Og så va`n der!" ASø beretter om tartarpiplerkefunnet...


Tartarpiplerke - dokufoto av ASø

Hvis hagesangeren blir det den spiser, kan den en vakker dag ende opp som svisken i pølsa! Foto: ASø

TSø og tsønn tramper træn

Desperat skåding av blåmyr


25. september det (fugle)Herrens år 2024

Træntrampere i aksjon: VKS, TSø, TKo, BNy 
Dagens dobbel; fortsatt 13 gulbrynsangere på øya!
Rosiner i pølsa: praktærfugl, gulbrynsanger (13), busksanger (kontroll), hauksanger, båndkorsnebb (3), løvsanger, sanglerke
Vær: Vindstille, is på ruta og sol fra mårråns. Iskald kuling fra nord fra middags.
Antall arter: 48 (Husøya), 40 (Selvær)
Antall ringmerket: 34
Nettlokaliteter: Sørhagenetta x 4, Kirkegården x 2, Grønfjøset x2, Fotballbanen x 2. 

Til tross for ultimate trampeforhold i mårrest, har dagen på Husøya forløpt som en litt smågrell blåkopi av gårdagen. Hauksanger, båndkorsnebb og gulbrynsangere holder seg sånn ca på de samme stedene som i går, og til og med den ringmerka busksangeren dukka opp igjen etter å ha vært faværende noen dager.

Som et ledd i kampen mot den trøstesløse kjedsomheten mønstra VKS og TKo på hurtigbåten for å freiste lykken på Selvær. Etter å ha trampa langt om lenge og lengre enn langt stod lykken endelig de kjekke bi, og den heroiske innsatsen ble belønna med tramphistoriens første praktærfugl på det stormute havet utenfor moloen. Ekstatisk! Bortsett fra ei sanglerke, ei myrsnipe og et halvt dusin andre småbanale turarter, var det dog ingenting som hælsa helt heim fra Selvær for øvrig. 

ASø og RRi ankommer i morgen, og med det er Trænatramperskorpset2024 fulltallig. DA skal det bli fart i sakene!

BNy dåner under sjekking av bruket...

Busksangeren holder koken
Minst et snes enkeltbekkasin på Husøya i dag

VKS drar mesterlig inn praktærfugl fra moloen på Selvær

Lirypene lever trygt på Selvær, takket være urinvånernes jaktforbud. Et eksempel til etterfølgelse!

Lett blanding av hvitkinngås og kortnebbgås

Sanglerke på Selvær. Dokufoto. 

Myrsnipe på Selvær.

Skådende VKS i solnedgang

Svein Håkons baller (fiske- sådan) til middag


24. september det (fugle)Herrens år 2024

Træntrampere i aksjon: VKS, TSø, TKo, BNy  
Norges 63. tundrapiplerke i Trostedalen
Rosiner i pølsa: tundrapiplerke, gulbrynsanger (13), hauksanger, båndkorsnebb (3), kvartbekkasin, buskskvett, svarthvit fluesnapper
Vær: Regn og vind fra mårråns. Likar og særdeles trampbart te kvelds. 
Antall arter: 47
Antall ringmerket: 50 
Nettlokaliteter: Sørhagenetta x 4, Kirkegården x 2, Grønfjøset x2, Fotballbanen x 2. 

Atter en gang oppvåkning til regnbyger og hard sørvest, så bruket ble tatt opp, tatt ned, og tattoppattattopptil flere ganger før vind og byger roa seg sånn rundt middags. Krattluskinga har gått forholdsvis trått og traurig, med hederlige unntak av de gamle kjenningene hauksanger i Vidarkrysset, båndkorsnebber i Sørplantinga og respektable 13 gulbrynsangere spredd rundt omkring. 

Men heldigvis; det som lenge så ut til å bli en dag uten de helt store høydepunktene, tok en særdeles positiv vending da VKS trampa opp ei taus og kortflygende piplerke fra høyt og fuktig gras i Trostedalen. Og taus og kortflyktig piplerke insinuerer bombe! Notorisk skulky og lite samarbeidsvillig fugl, men etter mobilisering av manngard, gjentatte oppskremminger og noen få heldige skudd fra hofta med fantastiske Canon R1, fikk vi sett nok detaljer til at mistanken kunne bekreftes; Trænas niende og Norges treogsekstiende tundrapiplerke var et faktum. Stas!!

Morgendagen skal by på rolige vinder, problemfrie timer og nybakte Svein Håkons fiskebjeller til middag. DA skal det bli fart i sakene!

Tundrapiplerke i Trostedalen. Dokufoto

Hauksanger i Vidarkrysset. Dokufoto

BNy i felt. Dokufoto

TSø og VKS i felt. Dokufoto

Dagens dobbel; en av 13 gulbrynsangere. Dokufoto



23. september det (fugle)Herrens år 2024

Træntrampere i aksjon: VKS, TSø, TKo 
Trænas 10. busksanger - et fyrverkeri av en fugl!
Rosiner i pølsa: busksanger, sibirpiplerke, ringgås (13), gulbrynsanger (6), tårnfalk, svarthvitfluesnapper, havhest, islom
Vær: Regn hele dagen, med unntak av korte perioder med opphold. Iskald frisk bris fra SØ. 
Antall arter: 46
Antall ringmerket: 49 
Nettlokaliteter: Sørhagenetta x 4, Kirkegården x 2, Fotballbanen x 2. 

Begivenhetsrik dag, til tross for særdeles ustabilt vær! Den planlagte storoffensiven med tidlig oppsetting av bruk ble behørig utsatt pga himmelens åpne sluser til mårråns, men da fangsten først ble iverksatt sånn litt utpå formiddagen stod kvaliteten til godt over pari. Garna har formelig rydd fulle av rødvingetrost, heldigvis ispedd smårosiner som svarthvitfluesnapper, tre gulbrynsangere og aller best trænas tiende busksanger ved Fotballbanen og trænas noen og femtiende sibirpiplerke ved Kjerkgård`n. Ingen tramp uten!!

Krattluskinga for øvrig har ikke avdekket all verden, men en nyankommet tårnfalk svirrende over Hælseheimen hælse heim. Dagens sjeldneste i trænsk sammenheng var imidlertid et resultat av desperat skåding av blåmyra, da et lavtflygende reip på 13 ringgjess kom trekkende inn Trænfjorden nordfra. Kommunens andre funn av arten noen sinne, og nok et trænkryss for de tilstedeværende trampers. Sånn skal sjitvær utnyttes!

Morgendagen meldes å inneholde mindre regn, men mer vind. Dessuten ankommer firball BNy. DA skal det bli fart i sakene!

Trænas andre funn av ringgås. Dokufoto. 
VKS obser Trænas andre funn av ringgås. Dokufoto. 

Ingen tramp uten sibirpiplerke!

Svhvflsn

Dagens dobbel; gulbrynsanger

TSø er tom for pålegg, og vurderer drastiske tiltak...

Træna tråkkers trillende feltlaboratorium


22. september det (fugle)Herrens år 2024

Træntrampere i aksjon: VKS, TSø, TKo  
Dagens dobbel; (h)østens juvel, gulbrynsanger

Rosiner i pølsa: gulbrynsanger (6), hauksanger (2), tornirisk, båndkorsnebb (5), steinskvett (3), buskskvett, lirype (7), ringdue
Vær: Overskya himmel, regnbyger og problemfri time. Knapt et vindpust hele dagen. Perfekt.
Antall arter: 53
Antall ringmerket: 31 - på en eneste nettrunde til kvelds
Nettlokaliteter: Sørhagenetta x 4. 

Bråvåkna klokka 03:15, så til de grader klare for å iverksette Træntrampens første dag, at å sovne igjen ikke var noe tema. Så allerede klokka 06:00 var mårrånskaffe, flægg og æsk ferdig fortært og klokka 06:30 var alle enige om at det var mer enn lyst nok til at vi i det minste kunne høre fuglene. Dermed var trampen i gang. Klokka 08:00 var høsten berga, da den første av dagens hele 6 gulbrynsangere ga seg til kjenne bak blomsterbutikken. Høstens viktigste fugl, uten tvil! Deretter gikk det slag i slag, med blant annet to hauksangere på Sylvianeset og i Vidarkrysset, fem båndkorsnebb i Sørplantinga, liryper ved Reservoaret, overflygende sitrepiplerke både her og der og kanskje aller mest stas for garvede trampers, overflygende tornirisk i Grønnfjøset området. En lenge etterlengta og for så vidt forventa art i det trænske arkipel, trænkryss på observatørene og generelt god stemning.

Fuglemengdene vi vassa i fra morgenen dabba av litt utpå eftan, så for å slå ihjæl dautida satte vi bruket. Dagens eneste nettrunde resulterte i intet mindre enn 31 merkede fugler fordelt på tre nett i Sørhagene - en møller og en gulbrynsanger inkludert. Det hælse heim!

Kvelden har blitt brukt fornuftig på furasjering av sodd uten gulrot (som TSø så rundhånda har spandert) og på å gjøre klart bruket for morgendagen. DA skal det bli fart i sakene!

Klokka 05:45: VKS mekker flægg og æsk 
En av to hauksangere

En av en merkede gulbryn i dag

Dagens dobbel 2; båndkorsnebb

Træna tøffers

Heisbruk in progress

TSø viser stolt /tsolt frem sine nye støvler / tsøvler.

Træna tråkkers 1

Træna tråkkers 2

Stor og mørk rødvingetrost. Snakker vi islending??



1 kommentar:

  1. Ingen høst uten... men at sjæfsskådebloggeren tar rauringgrep på dag 2 er skuffende! Tigerstaden hælse sekkert. Hæls BNy.

    SvarSlett