søndag 1. november 2020

Seintramp 2020

1. november 

Øya forlates mens det fortsatt er mye rognbær på trærne. Fugleguden vet hvem som kommer til å spise dem opp!

Træntrampere i aksjon: TKo, BNy 

Rosiner i pølsa: munk, gransanger, havsule

Vær: Regn fra mårråns, og kuling fra SSV. 8-10 grader varmt. 

Antall arter: 26

Antall ringmerket: 0

Nettlokaliteter: ingen nett oppe

Så har vi prøvd å trampe i november også, og jaggu er det semre greier. Riktignok dårlige forhold med mye blest og regn, men uten løvverk på busker og trær, ser man tross alt det som finnes likevel. Og her finnes ikke stort. En gransanger og en munk holder koken, og ei havsule sveipa nesten over land ved Hikelen under en kjapp seanse med blåmyrskåding i formiddag.

Så med det avsluttes trampesesongen 2020, som ærlig talt ikke helt har levert etter forhåpningene. Isfugl og varsler er årets to nye arter for kommunen, mens høstens øvrige høydepunkter har vært brunsanger, lappsanger, blåstjert, tundrapiplerke, sitronerle, sibirpiplerke, tartarpiplerke, dvergspurv, hauksanger, polarsisik type hornemanni, gråsisik type rostrata, gulbrynsanger og tornskate. Men Træna trampers gir seg ikke, og neste år skal busker og kratt nok en gang saumfares og hager og heier endevendes i jakten på ornitologisk ekstase. DA skal det bli fart i sakene da!!!

Han var bare en skygge av seg selv, træntramperen i november...

Trænas jaktbare vilt lever tilsynelatende trygt, skal vi ta de lokale skytteres treffsikkerhet i betraktning! 

31. oktober

Seintrampens første rødstrupe...

Træntrampere i aksjon: TKo, BNy 

Rosiner i pølsa: rugde, lirype, polarsisik

Vær: Regn fra mårråns, og mye mindre vind enn meldt - 5-7 m/s fra SSV. 8-10 grader varmt. Fine trampeforhold. 

Antall arter: 37

Antall ringmerket: 7 (rødvingetrost, munk, rødstrupe)

Nettlokaliteter: 07:30 - 16:00. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Åkerkanten, Sørheisen.

Særdeles lite å hilse heim om, til tross for at en god del mer trost har ankommet øya iløpet av nattas lille storm. Ebba (Grön) luska opp ei rugde fra Sørplantinga, og det er jo såpass artig at det nesten berger dagen. Lirypene holder koken ved Skøttarbanen, og det er fortsatt noen gransangere og munk på plass. Rødstrupen som gikk i garnet ved Åkerkanten var seintrampens første, og en av bare 7 merkinger i dag.

Bruket er plukka ned og årets siste rosinsjanse er i morgen. DA da!!!

...seintrampens største rødbein plukker rødvingetrosts


Han var grå og trist i dag tidlig. Det var også været...

To munker i dag

Bruket er plukka ned og nettgatene står atter en gang tomme. Men til neste år; DA!!


30. oktober

To grankorsnebbs i bruket i dag!

Træntrampere i aksjon: TKo, BNy 

Rosiner i pølsa: tartarpiplerke, lirype, kvartbekkasin, polarsisik, hønsehauk, sidensvans

Vær: Skyfri himmel problemfri time hele dagen. Tiltagende vind fra ØNØ utover dagen. 3-5 grader kaldt. 

Antall arter: 40

Antall ringmerket: 7 (grankorsnebb, gråsisik, munk)

Nettlokaliteter: 07:30 - 16:00. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Åkerkanten, Sørheisen.

Merkbart mindre fugl enn i går, men et par-tre kjærkomne nyankomster har gjort dagen til riktig så trivelig. To liryper ble trampa opp fra Trostedalen under setting av bruket i dag tidlig, og er ny årsart for Husøya. Måtte de lenge leve, til tross for pågående småviltjakt og til tross for både hønsehauk og vandrefalk som også har herja luftrommet over øya i dag. Dagens lille rosin var imidlertid årets andre tartarpiplerke, som først ble trampa opp ved Sørhagene og senere ved gravemaskina hass Roger på Moen. Den lenge etterlengta mongolpiplerka er høypotensiell så seint i oktober, men fuglen laga mye lyd og den var klassisk tartarpipgråspurvish og dessverre ikke klassisk mongolpipkorsnebbish. Stas læll! Under gjenoppdagelsen av tartarpipen skvatt forøvrig ei vettskremt bartkvekkasin opp fra bekkseklet ved Feskgjellan, en fugl som bidrar til å gjøre dagens artsliste riktig så finfin. 

Nettfangsten har vært legendarisk elendig, men to grankorsnebber blant de totalt 7 fanga er i det minste litt artig.

Vinden har tiltatt og skal blåse i overkant freskt fremover. TSø har skandaløst nok meldt avbud på grunn av VærGud, men vi gir morgendagen en sjanse. DA!!

Dagens trønderskrøne

BNy og bombehunden Ebba (Grön) under ettersøk av liryper

Sidensvanssilhuett fra hagan hass Magnus

29. oktober 

Polaren Pär aka polarsisik har besøkt øya sammen med to artsfrender i dag

Træntrampere i aksjon: TKo 

Rosiner i pølsa: polarsisik, dompap, grankorsnebb, munk, gransanger

Vær: Svak vind fra Ø og skyfri himmel problemfri time fra morgenen. Overskya, frisk bris fra N og regnskur utpå ettermiddagen. 6-10 grader. 

Antall arter: 31

Antall ringmerket: 11 (munk, polarsisik, rødvingetrost)

Nettlokaliteter: 07:30 - 16:00. Feskgjellan, Fotballbanen, Kjerkgård`n, Reservoaret, Skjøttarbanen, Trostedalen, Grønnfjøset, Åkerkanten, Sørheisen.

Første dag av årets siste tramp (og den seneste noen sinne!) er unnagjort, og selv om det har vært en nydelig og trivelig dag på alle vis, har den forløpt uten de helt store ornitologiske nevnverdigheter. Tilstandene er ikke hårreisende dårlig med tanke på årstida, tross alt - for minst 6 gransangere og 7 munk er adskillig mer enn forventa fra den kanten. Dessuten er det fortsatt småflokker med trost og 4-5 heipiplerker i omløp. Ellers har dagen vært mer prega av typiske seinhøstfenomener som dompap, grankorsnebb, tosifra med svarttrost og rundt et snes gjerdesmetter. To polarsisik og to spurvehauker har gått i bruket, noe som forsåvidt er historisk. Men rosinen i pølsa mangler!

BNy kommer seilende utover i kveld og TSø ankommer øen i morgen. DA skal det bli fart i sakene!!

Hele 7 munker i dag er adskillig flere enn forventet...

Det er to forskjellige spurvehauker i bruket også!

Mens en dompap eller tre må man kunne forvente når det er såpass nært opptil jul


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar