tirsdag 9. oktober 2018

Træntrampen 2018

Oppsummering 26. september - 3. oktober 2018

Træntrampere i aksjon: TKo, VKS, BNy, TSø, ASø
Årets definitive høydepunkt; blåstjert!
Rosiner i pølsa: Blåstjert, gresshoppesanger, sitronerle, sibirpiplerke, tartarpiplerke, busksanger, hauksanger, rosenfink, gulbrynsanger, sibirgransanger, rosenstær, tornskate, rugde, gulnebblom, gråspett, lirype
Antall arter: 93
Antall ringmerket: 161 (rødvingetrost, bjørkefink og grønnfink dominerende arter)
Nettlokaliteter: Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, sørhagene x 3.

Træntrampen 2018 ble iverksatt dagen etter et nesten to uker langt uvær, med ekstremt mye nedbør og sterke vinder. Første dag bød da også på rekordantall av både hauksanger og rosenfink, og flere av disse fuglene holdt seg gjennom hele oppholdet. De midterste dagene i trampen såpass vind- og regnfulle at det umuliggjorde nettfangst. Det dårlige været medførte dessuten til generelt lite utskifting av fugl, så med unntak av gresshoppesangeren ble samtlige rariteter observert flere dager på rad.

Gresshoppesanger var eneste nye art for Træna, mens rugde var ny art for træntrampkonseptet.

Sanna ble besøkt en gang og Selvær to ganger i løpet av oppholdet. Været tillot ingen prelagisk eller øyhopping denne gangen, men neste år; DA skal det bli fart i sakene!!

Gresshoppesanger

Rosenstær

Sibirpiplerke

Sitronerle

Gulnebblom

Rosenfink

Hauksanger og gulbrynsangere i unormalt friske mengder

Busksanger



3. oktober 2018


Busksangeren gikk i garnet i dag. I bombehagen, sjølsagt...
Træntrampere i aksjon: TKo, VKS, BNy
Rosiner i pølsa: busksanger, hauksanger, rosenfink, gulerle, gulbrynsanger, sidensvans, gråspett
Vær: Regnbyger ispedd klar himmel. Rolige vinder fra SØ. 0-5 grader.
Antall arter:
Antall ringmerket: 22
Nettlokaliteter: 06:30 - 13:30. Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, sørhagene x 3.

Perfekt nedfallsvær med regnbyger og rolige vinder har ledet mye fugl ut til øya. Et Rekordnotering på 7 jernspurv, flere bokfink og et 30-talls nyankomne blåmeis og noen kjøttmeis skaper liv i busker og kratt, merkbart mer trost og en enslig sidensvans er definitivt gode takter. Busksangeren gikk i bruket i Bombehagen, tartarpiplerka ble gjenfunnet på butikkhåjen, mens sitronerla og rosenstæren ser ut til å være fordufta. Fordufta gjorde også igjenværende trampers med ettermiddagsferja, og avslutta med det den grandiose træntrampen 2018, akkurat i det den var på sitt mest lovende. Sånn går det når familiære og profesjonelle forpliktelser tar overhånd...

Nydelig skøyteis til mårråns. 
Kortnebbgåsa beiter og gjødsler plena hass Roger på Moen.

VKS, BNy og Ebba (Grön) synger på siste verset - bare timer før Træntramp2018 avsluttes...


2. oktober 2018


Gulnebblom obsa fra hurtigbåten!! Foto: TSø
Træntrampere i aksjon: TKo, ASø, VKS, TSø, BNy
Rosiner i pølsa: gulnebblom, rugde, sitronerle, busksanger, sibirgransanger, gulbrynsanger, hauksanger, rosenfink, gulerle, grønnsisik, gråspett, lappspurv
Vær: Skyfri himmel problemfri time. Frisk bris fra tsør fra morgenen. Dreining til tSØ og så godt som vindstille til kvelds. 3-8 grader.
Antall arter: Husøy (46), Sanna (23), Selvær ()
Antall ringmerket: 16
Nettlokaliteter: 07:30 - 13:30. Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, sørhagene x 3.

Det lenge etterlengtede væromslaget kom som meldt, med soloppgang på skyfri himmel, havfolket-vimplene pekende mot NV og bruket oppe allerede fra tidlig morgen. Forholdsvis moderat fangst, men en hauksanger og ei linerle er nevneverdig utbytte. Krattluskinga avslørte fort endringer i fuglefaunaen, med blant annet gulerle, tårnfalk og flere bokfinker som åpenbare nykommere. Sitronerla, busksangeren, en sibirgransanger, rosenfink, minimum tre hauksangere og fire gulbrynsangere etterlater seg alle kruttrøyk, mens kortnebbgåsa som bidro til å holde fotballbanegresset nede mer må betraktes som en lokal kuriosa...

Embarkerte lokalbåten "Vegastar" kl 14:20 for lyntramp av Sanna og Selvær. Moderate mengder fugl på Sanna, men kjøttmeis, blåmeis, gråspett, møller og træntramphistoriens første rugde gjorde det så absolutt verdt turen. BNy var forøvrig enslig observatør av sistnevnte, til resten av trampersens store misunnelse, mistro, misbehag og misnøye...

Avslutta dagen med en liten times blitztramperei på Selvær, uten stort annet enn to gulbrynsangere, noen hvitkinngjess, ei grågås og en uhorvelig mengde bekkasiner som minneverdig resultat. Så definitivt minneverdig er derimot en gulnebblom observert fra hurtigbåten i området rundt Holmen. Fullvoksent individ i sin skjønneste sommerdrakt, behørig dokumentert av TSø.

Dagen i dag var den siste for ASø og TSø, men for øvrige trampers fortsetter eventyret også i morgen. DA skal det bli fart i sakene!!

Dagens de tre grabukkene bruse som skulle til træners for å gjøre seg fete

Dagens nykommer; gulerle!
Eldgammel kjenning; ung sitronerle
Dagens sibirgransanger
Dagens plenklipper; kortnebbgås på fotballbanen

Træna øyhoppers
BNy tramper Sanna...

En enslig blåmeis er ny art for træntrampen2018!
BNy hoverer etter obsing av rugde. TKo er mistroisk, misfornøyd og misunnelig...

Kveldstramp av Selvær



1. oktober 2018


Busksangeren holder seg stabilt innafor samme kvadrattyvemeter`n. 
Træntrampere i aksjon: TKo, ASø, VKS, TSø, BNy
Rosiner i pølsa: blåstjert, sitronerle, busksanger, rosenstær, gulbrynsanger, hauksanger, kvartbekkasin, krikkand
Vær: Vindfull VSV opp i 20 m/s og tunge og lange regnbyger. 8 grader.
Antall arter: Selvær (42), Husøy (39)
Antall ringmerket: 1
Nettlokaliteter: Ingen nett åpne på grunn av været.

Morgenrunden på Husøya ga ingen andre åpenbaringer enn ei krikkand og at her var intet nytt under den fraværende solen, så enstemmig beslutning om å trampe jomfruelig mark på Selvær ble iverksatt med 11-båten nordover. 10 minutter etter landkjenning Selvær slutta det imidlertid å regne bare litt, så dyvåte og forkomne ramla fem stk trampers inn på den suverene butikken for kollektiv opptørking, lyging og kaffesuping.

Som sedvanlig var Selvær absolutt verdt besøket. I tillegg til småbombene gulbrynsanger og hauksanger, er både brushane, tjeld, vandrefalk, bokfink og sanglerke kjærkomment påfyll til træntramp2018lista, som pr i dag teller respektable 87 arter. Vind og regn ampeterte også slutten av oppholdet, så de siste tre kvartera ble tilbragt i gode og varme stress-lesser oppe på pauserommet til fiskemottaket. Takk for gjestfriheten og forbarmelsen, karer!

Til tross for gamle kjenninger av høy kvalitet har sjitværet og mangel på nykymmi gitt trampemoralen et realt skudd for bauen, og tendenser til brakkesjuke, munnhuggeri og håndgemeng er å spore i trampersresidensen. Sørøstvinder har skjenka Frøya en gulltrost i dag, og i morgen ankommer heldigvis samme jetstrøm Træna. DA DA!!

To krikkand og fire stokkand er ekstreme antall for Husøya!
...de såg ut på det bårute havet, det var ruskut å leggja utpå...
...ruskut å leggja innpå også. Mildt sagt sjitvær på Selvær!!
...men en gulbrynsanger berga dagens-dobbel på Selvær!
Ett blikk sier mer enn tusen ord... ASø og høna.
Tendenser til brakkesjuke i trampersresidensen, men sjeldne fugler spottes fra sofa`n...
Som f.eks. denne rosenstæren...
...og denne rødstrupa


30. september 2018


Ferdigmerka blåstjert gjenoppdaga! Nydelig fugl!!! Foto: gullhår-ASø
Træntrampere i aksjon: TKo, ASø, VKS, TSø, BNy
Rosiner i pølsa: blåstjert, sitronerle, tartarpiplerke, busksanger, rosenstær, rosenfink, gulbrynsanger, hauksanger, kvartbekkasin, gråspett (2)
Vær: Vindfull VSV opp i 13 m/s og tunge regnbyger. 8 grader.
Antall arter: 64
Antall ringmerket: 0
Nettlokaliteter: Ingen nett åpne på grunn av været.

Ganske nøyaktig samme tralten som fordums dager, både vær og fuglemessig, så artslista nesten klin lik gårdagen, men så absolutt respektabel. Eneste nykommer av nevneverdig kaliber, er årets første tartarpiplerke som holdt seg i sautrøa hass Roger i selskap med blant andre sitronerla.  Blåstjerten ble gjenoppdaga ved Ungdomshuset, hvor den har vært riktig så stabil og relativt samarbeidsvillig hele dagen. Ei sitrepiplerke viste seg ikke fullt så samarbeidsvillig da den feis over Ungdomshuset i kveldinga, så klok av tidligere skade lar vi den stå som ubestemt. Det vi har trodd er en særdeles omstreifende gråspett, viser seg etter studier av fotos å være hunn og hann, så rekordmange TO er alt annet enn kimsbart for Træna. En drøy time med tramping av blåmyra fra Hikelen resulterte ikke i de helt store overraskelsene, men tyvjo og storspove er nye arter for årets tramp.

Antallet fugl holder seg stabilt lavt, og til tross for høy kvalitet trenger vi sårt påfyll av fugl, eller jomfruelig mark å trampe på. I morgen vurderes Selvær eller Sanna. DA skal det bli fart i sakene!

TSø ikledd regnbuksa. DA er det bættere ekstremvær!

Årets første tartarpiplerke og dagens eneste verdige nykommer.

Rosinstæren - knipsa fra veranda`n i Bombehagen. Foto: Flaks-ASø

Sitronerla holder koken. Foto: GriseFlaks-ASø

Hauksangeren ved Havkeramikken. Foto: Sjitflaks-ASø

Gråspetthannen Foto: Gullhår-i-rASø

Blåmyrtramping. TSø har såååå bra skop, at han ser mange flere fugler enn resten


29. september 2018


Busksangeren holder koken!
Træntrampere i aksjon: TKo, ASø, VKS, TSø, BNy
Rosiner i pølsa: sitronerle, busksanger, rosenstær, islom, rosenfink, gulbrynsanger, kvartbekkasin, gråspett, steinvender, fjæreplytt, jordugle
Vær: Vindfull SV opp i 20 m/s og tunge regnbyger. 8 grader.
Antall arter: 57
Antall ringmerket: 0
Nettlokaliteter: Ingen nett åpne på grunn av været.

Våkna opp til stiv kuling og enda stivere regnbyger, så morgenen ble brukt til ekstra mye kaffedrekking, ekstra mye sjitprat, ekstra mye personlig hygiene og ekstra mye svabring av oversvømt baderomsgulv. Sjitværet har medført mye mer tramping av blåmyr enn av lusking i busker og kratt, noe artslista også bærer en smule preg av. Lista har nemlig fått påfyll av opptil flere havbaserte fugler, som for eksempel en islom, en steinvender og en fjæreplytt i Sannasundet - alle knapt årlige Træntrampfugler. I tillegg har respektable mengder krykkjer, havsuler, to alker, ei kortnebbgås og en smålom herja rundt på det frådende havet.

På landjorda hersker ikke spor av nyankommet fugl, men heldigvis har gamle kjenninger som sitronerla, busksangeren, rosenstæren, gulbrynsangere og rosenfinker (en av dem til overmål obsa fra sofa`n i Bombehagehuset!), gjort trampinga til å holde ut. Dessuten fikk vi endelig fanga den rømte japanvaktelen i kirkebakken, og bragt den tilbake bak lås og slå oppe på Rådhushåjen. Måtte den gi eieren mang en frokost med flægg og æsk i framtida...

I skrivende stund herjer uværet ute og fotkaillbank og leven inne. Vi er mette på suveren mat fra Internasjonal matfestival i Trænahallen, men hungrer stadig etter nye fugler av internasjonalt opphav i morgen. DA!

Den rømte japanvaktelen endelig fanget og dømt til et liv bak lås og slå.
Dokubilde av årets første islom. Håråt hold, men tøft læll!

VKS tramper blåmyra mellom bygene...

...mens under bygene og under regnbuen oppstår søt musikk mellom trampers 

Fråtsing av mat fra de sjeldne fuglers hjemland under Internasjonal matival på hallen

Fortsatt suspekt utseende løvsangere på øya, til tross for snart oktober. Merk brunt kinn!

Til å være så langt til havs, er det meningsløst vanskelig å finne et sted med havutsikt fra bil her i Træna. Dette er det nærmeste vi kom i dag, etter å ha blitt kjeppjaget fra favorittplassen...
Endelig ble den stjålne og sårt savnede tramperten til BNy gjenfunnet ved skola. 






28. september 2018

Træntrampere i aksjon: TKo, ASø, VKS, TSø, BNy
Trænas andre blåstjert!!!

Rosiner i pølsa: blåstjert, busksanger, sitronerle, sibirpiplerke, rosenstær, tornskate, rosenfink, sibirgransanger, hauksanger, gulbrynsanger (5), møller,  kvartbekkasin (4), gråspett, grønnsisik
Vær: Laber bris fra VNV hele dagen. Lettskyet ispedd regnbyger. 5 grader.
Antall arter: 60
Antall ringmerket: 31
Nettlokaliteter: 07:00 - 18:30 Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, trostedalen, grønfjøset, bombehagen, sørhagene x 3.

I skrivende stund konsumeres det heimbrygga trampøl i friske mengder her på huset, fordi her er det jaggu oss fugler å feire!! Det er nemlig ubetinga enighet blant tilstedeværende trampers om at "jo, bættere - dette må da være tidenes beste dag i Træna!". For FOR EN DAG! Både værguder og fugleguder har åpnet slusene med jevne mellomrom, og servert regn ispedd ornitologisk ekstravagansa av dimensjoner! Kalaset ble åpna da årets første sibirpiplerke feis over Sylvianesset og senere stabiliserte seg ved kirka. Ingen træntramp uten sibirpip! Fulle av inspirasjon etter dette synlige tegn på nyankommet fugl ble det trampet med frekt og freidig mot, og resultatene lot ikke vente på seg. I hagene mellom Vidarkrysset og Bombehagen hoppa en busksanger rundt omkring i feltsjiktet, og var heldigvis langt mer samarbeidsvillig enn gresshoppespetakkelet fra i går og eksponerte seg mer enn godt nok til at akro-polisen ikke skulle blande seg borti artsbestemmelsa. Soleklar busksanger, og nok en nesten årlig sjeldenhet i Træna! Minutter etter gikk bombealarmen til gangs, da en nærmest panisk ASø heiv seg på telefonen med en knapt forståelig melding om at han hadde fått to kjappe glimt av en blåstjert ytterst på Sylvianesset!!! Hasardiøs råkjøring og melkesyrefremkallende springing fra andre trampers mot Sylvianesset - tilsynelatende til ingen nytte. Fuglen var som sunket i jorden!! Noen hektiske og frustrerende kvarter senere ga fuglen heldigvis lyd i fra seg, og etter mye om og men og god stemning og jubel og high fives var Trænas andre blåstjert i boks for samtlige trampers. For en fantastisk fugl!!! Til overmål hang det vi må anta er samme fugl i bruket i Bombehagen til kvelds, så fuglen flyr nå omkring med en av TSø`s H-ringer rundt tarsen.

Men ikke nok med det. Dagens siste gladfugl, ei lenge etterlengta, snasen og purung sitronerle, ble trampa opp i sautrøa mellom Trænahallen og åkern hass Roger, der den holdt seg sammen med ei linerle resten av dagen. Ny trænart for flere trampers og et særdeles verdig punktum på kanskje den mest suverene dagen i Træntrampens historie.

I morgen håper vi YR driter på draget, og melder feil. DA skal det bli fart i sakene!!

...uten mat og drikke, duger trampersens ikke! Tradisjonell utdeling av flægg og æsk før dagens dunt.
Gladfugl 1; sibirpiplerke

Gladfugl 2; busksanger!

Gladfugl 3; blåstjert!!

Gladfyr 1; blåstjertfinner ASø
Gladfugl 4; sitronerle!! Foto: TSø
Gladtrampers 1
gladtrampers 2
gladtrampers 3

Gladfugl 5; rosenstær
Gladfugls 6; grønnsisiks



Gladfugl 7; rosenfink

Træntrifsel


27. september 2018

Træntrampere i aksjon: TKo, ASø, VKS, TSø, BNy
Ny art for Træna; gresshoppesanger!!!

Rosiner i pølsa: gresshoppesanger, sibirgransanger, rosenstær, hauksanger (7), gulbrynsanger (12), lirype (7), tornskate (2), rosenfink, kvartbekkasin (3), møller, gråspett, pilfink, polarsisik, lunde
Vær: Første dag med rolig vind og oppholds på ei drøy uke. Laber bris hele dagen, drag fra nord. Lettskyet pent, 7 grader.
Antall arter: 56
Antall ringmerket: 91 (rødvinge, grønnfink, gråsisik)
Nettlokaliteter: 06:30 - 18:00 Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, trostedalen, grønfjøset, bombehagen, sørhagene x 3.

Fem tapre trampers trossa full storm, 6 meters bølgehøyde og en frådende trænfjord i stampesjø i går kveld for endelig å få iverksatt den lenge etterlengta Træntrampen 2018! Været har vært vedvarende ræva i snart to uker, så da Tobias i tYrnet meldte en full dag med bare litt regn og bare litt vind, tok vi sjansen. Og hvilken kvalifisert avgjørelse! Dagen har nemlig vært av det begivenhetsrike slaget, og har blant annet vært preget av sjeldent mange individer av mange av sjeldenartene. Rekordnotering på hauksanger, med intet mindre enn syv individer (hvorav to i bruket) hælse heim. Det samme gjør tre kvartbekkasin, 12 gulbrynsanger og to forskjellige tornskater! Den voksne rosenstæren fra tidligere i måneden har vært allestedsnærværende. En rosenfink på Sylvianesset, en pilfink i Magnushagen og en overflygende gråspett ved Feskgjellan er også nevnverdigheter! Dagens definitive høydepunkter dukket dog ikke opp før grasbakken på butikkhåjen ble trampa over til kvelds. En bleikfis av en gransanger hoppa rundt i mjødurten, med kastanjebrune kinn og kyllinglyd. En ren og god og fullekte tristis der da! Sekunder etter utløste opptrampinga av en locustella full bombealarm, mobilisering og fylking av samtlige trampers. Nett ble rigga og manngard organisert, men fuglen greide konsekvent å lure seg unna nettmaskene. Etter mye om, men, notorisk skulking, ekstrem unnaluring, pressing og endelige studier av håpløse fotos, er det avklart at fuglen er en gresshoppesanger! Ny art for Træna, et ekstremt sjeldent høstfunn for Nordland, og et særdeles verdig punktum for en fantastisk trampedag.

Det glade været skal dessverre ikke vare, så vi  har tilkalt forsterkninger i form av RRi som ankommer i morgen. DA!!

grov streking på undergump og diffuse tertialbremmer utelukker stripesanger. Ny trænart, åkke som!

Rosensær - enslig som den er...
Dagens første tornskate hang i Sørhagene. Den andre var ved ungdomshuset.

Hauksanger og gulbrynsanger - et gladknippe!

VKR med gulbrynsanger. BNy med gulbuks-anger

Bombealarm og fylking til fangst på butikkhåjen. Gresshoppesangeren var smartere enn oss...

En av dagens tre kvartbekkasiner

Sibirgransanger type nitristis

nyrømt japanvaktel!!





1 kommentar: