torsdag 6. september 2018

Høstoppstarttramp 2018


Oppsummering 24. - 29. august 


5-minutters tornskatehann
Træntrampere i aksjon: BNy, gjesttramper Jill og tramphoinn Ebba (Grøn)
Rosiner i pølsa: Svartand, tornskate, sanglerke
Vær: Perioden startet med liten kuling og mye regn fredag til vindstille og solfylt tirsdag. 10-14 grader på dagtid.
Antall arter: 58
Antall ringmerket: 80 (bjørkefink, rødvinge)
Nettlokaliteter: 05:00 - 18:00 mandag og tirsdag. Feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, sørhagene x3







Som alltid er det offisiell høsttrampstart på Træna 20. august og det haster med å komme seg ut til første tramp. I tillegg stor spenning rundt at vi har vi endt opp med et annet hus denne høsten da Pinslundhuset ikke kunne garanteres i perioden. Huset kalles Jullastua og er faktisk bygd midt i bombehagen.


Ankomst med kjæresta fredag 24. august i 11 graders plaskregn og liten kuling. Til tross for rusket værtype ble det en en fantastisk start på oppholdet med 6 hunnfargede svartender fra ferga hvilket ikke er mindre enn Trænas 2. funn av arten!


Stor optimisme og voldsomt pågangsmot på lørdagsmorgenen kulminerte i en skitdag uten like. Et lite sniff høyere temperatur, men samme kuling og regn fra i går. Deretter ble kjæresta ble sendt med ambulansebåten rett til lands med ischjazz(ekstremryggvondt, ikke et orkester)  og når første graving i kassen med fangstgarn og relikvier viste seg å inneholde et stk. musebol, et variert utvalg musgnagde garn, samt friske mengder skit og pess ble det litt mye for træntramperen. Ond og vanskelig telefon til slask og lagringssjef på Levanger som også ble friskt påminnet fjorårets muggkatastrofe i samme garnkasse. Bot og vedring ble lovet og dagen endte heldigvis godt med store mengder kinamat i hyggelig selskap hos Magnus Gjestegård.


Følgelig rakk det å bli søndag før bruket ble satt opp mellom regnbygene og irriterende vind. Rydding av kratt og busker og hele bruket oppe i løpet av formiddagen. Ingen ringmerking ble gjort pga været. Turens højdare nr. 2, en lekker hann tornskate, dukket opp under garnoppsett på skjøttarbanen og ble sett i 5 minutter før den forsvant for godt mot reservoaret. Årlig art, men alltid stas!


Mandag 27. august startet vindstille og hele bruket oppe fra 05.00. Stort sett fangst av de lokale hekkefuglene med unntak av en hagesanger. Deretter et besøk på Selvær midt på dagen med brushaner, to sivsangere og en sanglerke som høydepunkt. Sanglerke er ikke årlig på Træna. Tilbake på Husøya til et besøk i granplantninga hvor to unge dvergfalker holdt et  voldsomt leven med både kråker og tyvjo.


Tirsdags morgen med samme prosedyre som mandag. Vindstille og sol hele dagen gjorde dagen forglemmelig bortsett fra en ny hagesanger i garnet. Ettermiddagen brukt til stropping og sikring av garn til neste uke når TKo skal på sidetramp og de første dobbelvingebånd burde være på plass.

 DA…!
Nyhuset Jullastua midt i bombehagen sjett fra vegen

Nyhuset Jullastua midt i bombehagen ikke sjett fra vegen

Her kan vi gjenta fellesbadinga fra Sibirtrampen

Så ble i hvertfall en træntramper arbeidsledig

Første runde aldeles full av bjørkefink

Musspiste og foillpessa garn


Høstens første fanga trekkfugl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar