fredag 15. september 2017

Septembertramp 2017

Dagens gladfangst; båndkorsnebb!
15. september 2017 

Træntrampere i aksjon: TKo
Rosiner i pølsa: gulbrynsanger (11), turteldue, båndkorsnebb
Antall arter: 43
Antall ringmerket: 54 (hvorav 39 sisik og 4 gulbrynsanger)
Vind og vær: Den meldte N-vinden kom fra morgenen av og økte på til en liten kuling til kvelds. Enkelte regnbyger. 14 grader.  

Nettlokaliteter: 06.30 - 18.00. Ivarhåjen, ungdomshuset, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, Sørhagene x 3.

En dag uten de helt store høydepunktene. Nordavinden har tatt med seg det grøvste av det som var her i går, og med unntak av et aldri så lite påfyll med gulbrynsangere (11 totalt - hvorav 4 i bruket) har ingenting nytt ankommet. Brukbare fangster til tross for vinden, med vår venn båndkorsnebben på Ivarhåjen som en humørskaper av rang. Laga jaggu trompetlyd i hånda også! Av andre store naturopplevelser må det nevnes at frøken hauk ble ferska i det hun var i ferd med å fortære en bjørkefink i Trostedalsbruket. Nok en gang baksa hun seg ut av nettet og klarte å komme seg unna hesblesende tramper i siste liten. Fikk i det minste dokumentert virksomheten hennes denne gangen.

Det virkelige livet kaller, og øya forlates i morgen tidlig. Men allerede om ei lita uke er det på`n igjen med fulltallig trampekorps, full-lada batterier og fullstendig hinsides høye forventninger. DA skal det bli fart i sakene!! 


Dagens dobbel; en av fire ringmerka gulbrynsangere
Tatt på fersken i bjørkefinkstjæling, denne hønsehauken

Utrolig, men sant; polarjo i garasjen hass Svein-Håkon!!!14. september 2017 
Den ene av dagens to sibirpiplerker


Træntrampere i aksjon: TKo

Rosiner i pølsa: sibirpiplerke (2), gulbrynsanger (8), dvergspurv, turteldue, båndkorsnebb, kjernebiter, tårnseiler, gulerle, møller, polarsisik
Antall arter: 54
Antall ringmerket: 78 (hvorav 62 sisik)
Vind og vær: Ikke ETT vindpust i hele dag! 16 grader, lettskyet pent. Kortboksvær for ørtende dag på rad. Fantastisk!

Nettlokaliteter: 06.30 - 19.00. Ivarhåjen, ungdomshuset, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, Sørhagene x 3.


MYE motivasjon i at BNy forlot øya og dermed risikerer å gå glipp av en mega, så her har det blitt trampa med frekt og freidig mot hele dagen gjennom. Allerede før klokka runda 10 hadde de fleste gamle kjenningene vist seg, attpåtil i friskere antall enn tidligere. Dagens høydare må være at sibirpipen har blitt tvilling siden i går, da intet mindre enn to av slagsen ble sett samtidig ved gården hass Roger på Moen i dag tidlig. En av dem ble gjenfunnet i Frisørhagen i ettermiddag, der den satt og hysa i samme busken som to møllere og en gulbrynsanger. Gulbrynsangerens gladlyd kan forøvrig høres "over alt", og minimum 8 forskjellige er spredt rundt på øya - hvorav èn hang i bruket i Bombehagen. Turteldua har fått seg nytt favorittområde, og menger seg nå med sauene hass Roger, mens kjernebiteren er stabil ytterst på Sylvianesset. Båndkorsnebben har vært innom så godt som hver eneste gran på øya i dag, og annonserer sin tilstedeværelse med karakteristiske trompetstøt. Hør f.eks. dette rykende ferske iphoneopptaket av fuglen; http://www.xeno-canto.org/386320

Det har vært travelt i nettene også, med saftige flokker sisik. Merkelige drakter på de nyankomne sisikene som i farger ligner på brunsisik, men i størrelse er gråsisiker. Håpløs materie, dette sisikspetakkelet...

Været er usedvanlig stabilt både i temperatur og retning. I morgen meldes den første endringa av vindretning på over ei uke - fra Ø til N, og kan ikke skjønne annet enn at DA...


så godt som skyfri himmel problemfri time rundt Sanna i formiddag
ensom majestet i sitkagrana, båndkorsnebben

Hønhaukfrøkna har dukka opp igjen, og ting tyder på at hun har vært innom nettet i Trostedalen og forsynt seg...Seilere seinhøstes er alltid verdt å sjekke nøye. Lite tyder på at denne er noe annet enn den vanlige tårnseileren, dog...

Den ene av to møllere i Frisørhagan
Egen art eller ikke? "Jävlar i det", sa Polaren Pär aka polarsisiken
Dagens dobbel; totalt 16 gulbrynvingebånd på øya i dag!


13. september 2017

Træntrampere i aksjon: BNy og TKo

Båndkorsnebbhannen


Rosiner i pølsa: sibirpiplerke, gulbrynsanger, dvergspurv, dvergsnipe, turteldue, båndkorsnebb, furukorsnebb, tårnseiler
Antall arter: 51
Antall ringmerket: 48 (gråsisik og stær)
Vind og vær: Så godt som vindstille og skyfritt hele dagen. Varmest med 18 grader på ettermiddagen. 
Nettlokaliteter: 06.20 - 19.00. Ivarhåjen, ungdomshuset, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, Sørhagene x 3.

Vanskelig start på dagen ettersom gårsdagens mangel på fugl hang som en tung demotivator over frokosten. I tillegg hadde TKo spist opp aill molta. 
Ut i morgensolen og bortimot umiddelbar påfyll av motivering da verdens første dvergsniper på Træna trakk over øya. I tillegg peip det både gulbryn og sibirpip i buskene og årets første dvergspurv åpenbarte seg ved grønnfjøset. Turteldua fortsatt på plass og en tårnseiler på ræserbesøk over øya. I tillegg dukket det opp furukorsnebbflokk med en lekker båndkorsnebbhanne og putret rundt på øya i ettermiddag. 

I morgen blir det bare TKo på øya, da BNy må hjem i ærend. DA håper vi at det blir moderat fart i sakene...

Båndkorsnebb i stup

Furukorsnebb

Sibirpiplerke dokumentert med suveren Iphone
gjennom kikkert(suveren den også!)


Dagens dobbel i sørhagen

BNy besøker Hikelen12. september 2017


Dagens dobbel-vingebånd - og årets første merka gulbrynTræntrampere i aksjon: BNy og TKo
Rosiner i pølsa: gulbrynsanger, tundralo, kjernebiter, grankorsnebb
Antall arter: 45
Antall ringmerket: 22 (hvorav 16 gråsisik)
Vind og vær: Regnbyger i dag tidlig, men deretter skyfri himmel og problemfri time. Vindstille hele dagen. Opp til 19! grader og aalt for varmt til tramping.
Nettlokaliteter: 07.00 - 19.00. Ivarhåjen, ungdomshuset, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, Sørhagene x 3.


En usedvanlig fantastisk dag værmessig og usedvanlig begivenhetsløs dag fuglemessig. Elendig fangst, både i diversitet og antall, men årets første nettkjenning av gulbrynsanger ved ungdomshuset skapte stormende jubel fra alle tilstedeværende. Trostedalen og Ivarhåjen huser også hver sin gulbrynsanger, noe som bringer dagstotalen opp i tre. Ellers har vadere herja luftrommet over oss i unormalt store mengder den siste tida, og en høytfløytende tundralo og nærmere 40 brushaner kan nevnes fra dagens noget slunkne logg. 

Moralen er raskt synkende, og hvis ikke noe synlig påfyll av fjærkledte genomer inntrer i løpet av morgendagen, står øya i fare for å evakueres i løpet av torsdag. DA kan du sjølsagt banne på at det blir fart i sakene!!

tidenes første dokumenterte trænske tundralo
Nesten 40 brushaner i dag...
...noen med merkelige habitatvalg...


11. september 2017

Træntrampere i aksjon: BNy og TKo


Rosiner i pølsa: Sibirpiplerke, gulbrynsanger, turteldue, bøksanger, kjernebiter 
Antall arter: 51
Antall ringmerket: 24 (rødvingetrost, gråsisik, heipiplerke)
Vind og vær: Lettdusket yr på grytidligmorran og deretter strålende sol og bortimot vindstille hele dagen. 14 grader.
Nettlokaliteter: 07.00 - 18.00. Ivarhåjen, ungdomshuset, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, Sørhagene x 3.

Store forventninger til dagen etter at nattens duskregn hadde gitt seg. Ingen voldsomme mengder fugl, men et tjuetalls måltrost, noen fuglekonger og et friskere antall heipip gav håp for dagen. Lite fangst, men kjempestas med sivsanger i bombehagen og ikke fullt så stas med rødvinger full av rennende kreklingbæsj. Bøksanger, turteldue og kjernebiter surrer rundt på øya og høstens hyggeligste lyd, gulbrynsangerens "psiuitt", passet fantastisk godt sammen med dagens største begivenhet i form av en sibirpiplerke ved feskgjellan.

Høstens eventyr er godt i gang og forventningene til morgendagen er definitivt ikke skrudd ned, så i morgen; DA!
Finn sibirpipen fra bildet under


TKo sleiker i seg is til halv pris under sibirpipfeiring.

Lekker sivsanger fra bombehagen 

"Psiuitt", høstens hyggeligste fugl


10. september 2017 


Træntrampere i aksjon: BNy og TKo  

Den første turteldua i Træna siden 2009! 
Rosiner i pølsa: Turteldue, gulbrynsanger, hauksanger, bøksanger, kjernebiter, lappspove, kongeørn
Antall arter: 57
Antall ringmerket: 13 (rødvingetrost, gråsisik, brunsisik)
Vind og vær: Overskyet og spredte regnbyger. Svak vind fra Ø. 13-14 grader.
Nettlokaliteter: 08:30 - 18.00. Ungdomshuset, leikeplassen, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, bombehagen, Sørhagene x 3. 


Breiflabbmiddagen hos Moa og Erik og Gunhild i går kveld utarta seg, så både tramping og setting av bruk starta seint, men godt. Lite liv i busker og kratt, og rekordfå 13!! fant veien til nettmaskene - til tross for vindstille og optimale fangstforhold. Krattluskinga har imidlertid båret frukter! Gulbrynsangerantallet er dobla siden i går, med en i hagan hass Magnus og en i Trostedalen. Sylvianeset fleska til med både bøksanger (med ring), hauksanger, årets første kjernebiter og svart katt med passgang. Den unge kongeørna har ironisk nok flydd omkring ute på Likholmen, og utgjør sammen med hønsehauk, spurvehauk, vandrefalk og havørn et respektabelt knippe rovfugl i trænsk sammenheng. 

Dagens definitive høydepunkt dukka opp ved Reservoaret i ettermiddag, der den første turteldua i Træna siden 2009 gikk og sparka småstein midt på veien. Kjempestas!

I skrivende stund er det et svakt vinddrag fra øst. YR melder 2-3mm nedbør i løpet av natta, og lite vind i morgen tidlig. Dagens knippe høstrariteter er slett ikke kimsbart, men vi føler at noe større er på gang. I morgen DA?

Verdens vakreste fugl? Gulbrynsangeren...
Kongeørn på kadaverleit over Likholmen
Turteldue 2
Turtelduekunst
Minst 20 brushaner på øya...
...her er to av dem9. september 2017

Træntrampere i aksjon: BNy og TKo
Trænas første lappspove i nyere tid

Rosiner i pølsa: Åkerrikse, gulbrynsanger, lappspove, kongeørn, havelle, hønsehauk
Antall arter: 57
Antall ringmerket: 24 (rødvingetrost, bergirisk, heipiplerke)
Vind og vær: Solrikt i hele dag, stille fra morran med tiltagende SØ vind fra sånn midt på dagen. 15 - 17 grader. 
Nettlokaliteter: 06:30 - 18.00. Ungdomshuset, leikeplassen, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, Sørhagene x 3. Nettene klappet etter hvert som vinden tiltok.

Og DERR!!! var høsten i gang med årets første gulbrynsanger på Ivarhåjen og en fantastisk fuglerik dag til tross for lite småttiser i buskene. 
Ebba (Grön) viste igjen sine kvaliteter som bombehund på skjøttarbanen da hun tok los på en åkerrikse og sendte den på vingene til en av trampernes store glede. Stor frustrasjon for resten av tramperne og fuglen var trodd sunket i jordet da den igjen spratt opp av graset ved grønnfjøset. Samtidig med åkerriksehendelsen putret Trænas første lappspove over oss. I tillegg må nevnes en ung kongeørn i fin flyt mot Sanna samt hønsehauken som har patruljert nettene uten hell i hele dag, men har vært nestenfanget et par ganger.
Tre haveller på sjøen er heller ikke hverdagskost.

Gulbrynene har kommet så i morgen skal hver eneste busk og hvert eneste kratt sparkes.  Og DA!!!!
 
Fugleekspert TKo forteller om sitt møte med åkerriksa.
"Først så va den her...."

"...så va den der"

Ung kongeørn ved Hikelen

Havelleskåding

Linerle med fotdefekter uten at det så til å
være til belemring


8. september 2017 


Træntrampere i aksjon: BNy og TKo
Høstens 3. bøksanger

Rosiner i pølsa: Hauksanger x2, bøksanger, hønsehauk, rosenfink, polarsisik
Antall arter: 53 (Husøya 51)
Antall ringmerket: 41 (rødvingetrost, bergirisk, heipiplerke)
Vind og vær: Stille duskregn på morran til umiddelbar solrikt varende hele dagen. Troillat SØ vind utover ettermiddagen og  15-19 grader. 
Nettlokaliteter: 06:30 - 19.30. Ungdomshuset, leikeplassen, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, Sørhagene x 3Utmerket og spennede vær på morran, men noget slunknere fugleantall i busk og kratt enn i går og selvfølgelig ikke et sniff av haukugle på øya. Høstens tredje bøksanger og en polarsisik i nettene. Dagens spennendeste hendelse er dog en ung hønsehaukfrøken som har vært og rullet seg i nettene flere ganger. Sikkert dritsulten og på jakt etter de lokale rødvingene, men ser ikke ut til å ha hellet med seg. "Bra" vaderaktivitet over øya med både sandlo, heilo og brushaner hele dagen.
TKo stakk en svepptur til Selvær på ettermiddagen (embets medfør) og skremte fram både rosenfink og hauksanger til tross for harelabbing.

I morgen er det meldt kuling fra SØ. DA skal vi ut å leite gulbryn!

Voldsom vaderaktivitet over øen

Heilo

Brushane

Selvær, sjett fra måsan

Polarbaillt
7. september 2017 

Træntrampere i aksjon: TKo 

Rosiner i pølsa: Haukugle, hauksanger, bøksanger, sandsvale, møller
Antall arter: 52
Antall ringmerket: 87 (rødvingetrost, bergirisk, gråsisik)
Vind og vær: Fantastisk. Skyfri himmel, problemfri time hele dagen. Opp til 21 grader. Frisk SØ fra morgenen - vindstille til kvelds. 
Nettlokaliteter: 06:15 - 20:00. Ungdomshuset, leikeplassen, feskgjellan, fotbaillbanen, reservoaret, skjøttarbanen, trostedalen, grønnfjøset, bombehagen, Sørhagene x 3 

Kjente bombeværet på gikta i går morges, så da bars det utover igjen. Og hvilken kanondag der blev! Værguder og fugleguder har formelig glisa om kapp, og sjøl om den saftige svisken i falukorven kanskje mangler, har det vært plenty med smårosiner i wiener`n. Allerede på den første nettrunden (som var usedvanlig innholdsrik) hang to årsarter for øya; møller ved feskgjellan og fuglekonge ved reservoaret. I tillegg har bruket levert to rødstjerter, flere hagesangere og ikke minst årets andre bøksanger i bombehagen! Dagens desiderte høydare var imidlertid et resultat av krattlusking på rådhushåjen, hvor trænas tredje haukugle satt og deila seg i hagen over museumsparken! Det finnes ikke andre gnagere enn rotter her ute, så det blir nok med denne som med de øvrige haukugler i Træna - de blir aldri på øya mer enn noen få timer. Morgendagen will show...

Av andre nevnverdigheter må nevnes hauksanger både ved feskgjellan og i Frisørhagen. Om det er en eller to av slagsen vites ikke. Og nevnes må definitivt trænas fjerde sandsvale, som sammen med ei låvesvale gjorde solid innhogg i fluebestanden rundt kirka i kveldinga.

BNy ankom med ferja til kvelds - grønn av både sjøsjuke og haukuglemisunnelse. I morgen skal han hvileløst saumfare øya på ugleleit. DA skal det bli fart i sakene!!Ikke nødvendigvis enkel å finne oppi løvverket, haukugla!
alltid stas med bøksanger!


lokal raritet, sandsvala
årets første fuglekonge
årets første møller

en av usedvanlige mange brunsisiker
skoløsdag 2017


1 kommentar: