mandag 18. august 2014

Nybrottstramp 15. - 17. august 2014

VKr og TKo tok vingene fatt og spontantrampa Træn for å sjekke augusttrøkket. Takeoff fra Levanger kl 15:20, slalom mellom regnbygene første halvdel av turen, og landa på andre forsøket på Onøya airport kl 17:30 (se film av landing og takeoff Onøya her). Der venta Onøy taxi, og på hengende håret rakk vi hurtigbåten ut kl 17:50. Kl 18:55 trampa vi Træna. Så radig kan det altså gå - totalt uten marginer...

Vidar Krøke Steinvik og Terje Kolaas på vei til Træntramp.
Været på Helgelandskysten i forkant av trampen besto av stabile nordøstlige vinder, variert skydekke og noe bygeaktivitet. Vindretningen var den samme på NNØ hele helga - på søndag rundt 10 m/s, noe som gjorde nettfangsten håpløs. Himmelblått over Træna mesteparten av helga, med noen få byger. I utgangspunktet ikke mange gode grunner for trekkfugler til å avbryte trekket. DOG...

Kveld 15. august
Rakk to timer tramp om kvelden, og fikk kjapt et førsteinntryk; her er mye fugl!!! Det åddå med bergirisk, heipiplerker og phylloscopussangere. Et kull med tornsangere og plenty med the new generation of steinskvett, gjerdesmett og rødvingetrost. To hagesangere, ei heilo og en voksen hann rødstjert ble også logga - alle definitive trekkere. Lovende! Fikk opp ett nett på Ivarhåjen i forsøket på å fange en brun gransanger med ring av ukjent opprinnelse. Hadde vært tøft å se hvor den kom fra... Avslutta kvelden med bayer / pilsner og sjitprat med GråspurvKenneth som jovialt nok lot oss bo i Pinslundhuset denne helga.

16. august
Opp kl 06:00 til skyfri himmel, problemfri time og ikke et vindpust. Vanvittig mye fugl i lufta! Heipip an mass, bergirisker i hundretalls og en dvergfalk hadde gladdagen sin, uten mangel på potensiell mat. Phylloscopusene krøla i hagene, men bare gransangere og løvsangere. En møller ved lekeplassen og en tidlig sidensvans friska opp. De første 2 skjærene på øya siden 1995 ble behørig kryssa ved Sjøseth. Kan vise seg å bli en trænblocker! 

Den første skjæra på Træna siden 1995. Trænblocker?
Fikk opp nett ved fiskehjellene og ved skytterbanen, og det funka fjell. På første nettrunden hang ei voksen hunn tornskate ved skytterbanen, og 30 minutter senere plukka vi ut en tilsvarende hann fra nettet ved fiskehjellene. Sjittøft!

Tornskate hann, Træna
Tornskate hunn + hann, Træna. Merk eksemplarisk manikyr på VKr.
Tornskate hunn
Tornskatehunnen burde nok fått seg ei stivkrampesprøyte etter å ha bitt VKr. Neste gang tar vi med puta til BNy, så kan tornskata bite i den istedet...
En tung, smekkende lyd i en busk ved skytterbanen viste seg å være en meningsløst tidlig hauksanger! Etter litt skremselspropaganda hang den i nettet.

hauksanger 1k, Træna
Labba ut til Sørplantinga og svetta som noen griser på veien. Tydelig lenge siden sist det ble trampa, formen tatt i betraktning. Mye fugl også her, med grankorsnebb som høydare, og et lite øyeblikks adrenalinkick i det sidensvansen som fløy over ga fra seg en lyd som heller kunne stammet fra en Cedar enn en Bohemian. Utover ettermiddagen dabba det av på aktiviteten, og klokka 19:00 avslutta vi dagen med tradisjonell biff og tilbehør i absurde mengder på gjestegården hass Magnus.

17. august
Oppvåkning til skyfri himmel og en frisk nordøstlig bris som økte på utover dagen. Piplerkene trykka mer enn dagen før, men utover dagen prega de nok en gang luftrom, åker og hager. Tornskatehua ble gjenfunnet ved fotballbanen, og hauksangeren hadde slått seg ned i hauksangerhagen (hvor ellers?). Fortsatt mye fugl, men bortsett fra ei trepiplerke og en grønnsisik, hadde lite ny fugl ankommet øya.

Ved Sørhagene matet ei svartryggerlehunn voksne unger - åpenbart hybrider, da ungene var normalt lyse på ryggen. Ei annen svartryggerlehunn ble samtidig sett ved det gamle rådhuset. Svartryggbonansa der da.

Svartryggerle hunn, Træna. Fuglen matet voksne unger.
Klokka 14:50 tok vi hurtigbåten til Onøya, og kl 18:19 landa vi på Skogn. Nybrottstrampen viser at august definitivt kan by på overraskelser - denne gangen med hauksanger, tornskater og ikke minst skjærer, som turens gladeste funn. Neste tur blir enda råere :)

Mer jernspurv i august enn i september.
 Hagesanger - alltid et godt tegn...

Mye phylloscopus på trekk, men rosinen i pølsa manglet... 
4 tyvjoer herja luftrommet over øya
VKr stilte forøvrig med ny, kledelig bag for anledningen. 
Artsliste 15. - 17. august 2014 (53 arter)
Grågås
Smålom
Storskarv
Gråhegre
Havørn
Dvergfalk
Tjeld
Sandlo
Heilo
Enkeltbekkasin
Tyvjo
Sildemåke
Gråmåke
Svartbak
Krykkje
Makrellterne
Rødnebbterne
Flaggspett
Låvesvale
Trepiplerke
Heipiplerke
Skjærpiplerke
Linerle
Svartryggerle
Sidensvans

Gjerdesmett
Jernspurv
Rødstjert
Steinskvett
Svarttrost
Gråtrost
Rødvingetrost
Hauksanger
Møller
Tornsanger

Hagesanger
Gransanger
Løvsanger
Blåmeis
Kjøttmeis
Tornskate
Skjære

Kråke
Ravn
Stær
Gråspurv
Bjørkefink
Grønnfink
Grønnsisik
Bergirisk
Gråsisik
Grankorsnebb
Sivspurv

1 kommentar:

  1. Bra saker Terje og Vidar! Misunnelig på at jeg ikke har litt felt sen august og september mtp sjeldenhetene (alt annet enn gråspurv, stær og gråsisik i nett er eksotisk). Lykke til i September, skal følge med.

    SvarSlett