tirsdag 26. august 2014

24. og 25. august - Busksanger og bøksanger er ikke kimsbart!

Vikarierende tramper og trændebutant Kent Olav Aleksandersen og TKo freista lykken på jakt etter trængull den 23. - 26. august. Ankom Husøya via flygings til Onøya kl 19:05, og rakk å sette ut nettkraft på Ivarhåjen, fiskehjellene, skøttarbanan, reservoaret, granplantinga v/Grønnfjøset og i åkerkanten før mørket kom sigende på. Tilsynelatende stillt i skoga, stillt i skoga. Skulle det stabile finværet og vindene fra nordøst ha tømt øya for fugl fullstendig? Det kunne nesten virke sånn...

25. august.
Kl 05:15: Perfekte forhold for fuglefangst på Træna - lett skydekke og vindstille.
Opp med sola kl 05:00 og fikk åpna nettene umiddelbart. De gule Havfolket-vimplene pekte nordvestover - vinden hadde altså dreid sørøst i løpet av natta. Gonstich! Etter kort tids krattlusking var det klart at her var mye fugl. Åddå med sangere, heipip og bergirisk. Allerede på første nettrunde hang 40 bergirisk - flertallet i åkerkantnettet og ved skøttarbanen. Frisk start for ringmerkingsdebutant KOA, men ganske snart pella`n fugl som en helt. Guten bli han! Bergiriskrushet gjorde at formiddagen i stor grad gikk med på nettrunder heller enn primærskåding.

Bergiriskrush - bokstavelig talt en flying start for debutant KOA. 

Fangsten dabba som vanlig fort av i finværet, og klokka middag var vinden dreid på en kraftig nordøst. Skyfritt og vind gjorde nettene godt synlig, så vi klappa nettene og prioriterte tramping og is på butikken istedet.
Kl 13:15: Suboptimale forhold for fuglefangst på Træna - blå himmel og frisk bris. Perfekte forhold for kroneis. 
Åpna bruket igjen i 17-tida, og allerede på første runden hang turens gladfangst i garnet ved grønnfjøset - trænas 4. busksanger!! Det ble pressa hardt for å få til en myr- eller rørsanger, da begge disse ville vært ny arter for Træn. Men det var en klassisk og grei 1K busksanger, så ingen ny trænart denne gangen. Tøft læll og en finfin avslutning på dagen!

Busksanger - vitterlig en forholdsvis "vanlig" "sjeldenhet" på Træna.
 


 26. august
Nettene åpna med sola, som perfekt nok lå skjult bak et tynt lag med skyer. Svak vind med østlig retning. Nok en gang var den første nettrunden suveren, med blant annet sivsanger, tornsanger, flere rødstjert og kråke!! som høydepunkter. Bergiriskrushet uteble heldigvis, så vi fikk bedre tid til å luske krattene i dag...

Kråke i reservoarnettet. Stordag!
Sivsanger ved skøttarbanan.
Sivsanger
Ved fiskehjellene hoppa busksangeren fra i går - nok en gang i grantrær, slik alle dens artsfrender som har tatt turen til Træna også har gjort. Tilfeldig, eller en busksanger-på-trekk-tendens?
I hagen til Magnus ved Gjestegården så vi snurten av en lekkerbisk av en bøksanger, men den forsvant før vi fikk dokumentert den. Heldigvis fant vi en bøksanger nummer to i den fine hagen på Sørvågen Nord, og denne lot seg behørig filme. Se filmsnutt her: https://www.youtube.com/watch?v=AZRSXyfAUHc

En av to bøksangere på Træna. Lekker fugl!
Nettene sto oppe hele dagen, og fanga jevnt over bra med heipiplerke, bergirisk, løvsanger og rødvingetrost. Flere rødstjert, gjerdesmett, jernspurv og hagesanger gikk også i garnet. Vi plukka ned nettene ved solnedgang og tok tidligbåten til Onøya om morgenen den 26. Flyturen Onøya - Skogn tok latterlige 1 time og 35 minutter takket være en svak medvind hele veien. 

Artsliste - 55 arter

Grågås
Smålom
Storskarv
Gråhegre
Havørn
Spurvehauk
Dvergfalk
Vandrefalk
Sandlo
Heilo
Brushane
Enkeltbekkasin
Småspove
Rødstilk
Gluttsnipe
Tyvjo
Gråmåke
Svartbak
Krykkje
Makrellterne
Rødnebbterne
Flaggspett
Låvesvale
Trepiplerke
Heipiplerke
Skjærpiplerke
Gulerle
Linerle
Gjerdesmett
Jernspurv
Rødstjert
Buskskvett
Steinskvett
Gråtrost
Rødvingetrost
Sivsanger
Busksanger
Tornsanger

Hagesanger
Bøksanger
Gransanger
Løvsanger
Svarthvit fluesnapper
Blåmeis
Kjøttmeis
Skjære
Kråke
Ravn
Stær
Gråspurv
Bjørkefink
Grønnfink
Bergirisk
Gråsisik
Sivspurv

1 kommentar: